Hétfőn gyúrják át a parlamenten a Dăncilă-kormányt

Délelőtt a bizottságokon, délután a plénumban. Egy ember már biztosan nem szavazza meg a kabinetet.
Hirdetés
A parlament két házának vezetősége úgy döntött pénteken, hogy hétfőre rendkívüli ülésszakra összehívja a parlament plénumát, hogy a Dăncilă-kabinet beiktatásáról szavazzon.
 
A kijelölt minisztereket 8 és 14 óra között hallgatják meg az illetékes parlamenti bizottságok. A plénum 15 órakor ül össze. A kijelölt miniszterelnök bemutatja a kormányprogramot és a kormány javasolt névsorát, amelyet vita, majd szavazás követ – vázolta programot Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke. 
 
Viorica Dăncilă kijelölt miniszterelnök azt nyilatkozta pénteken, hogy fontos célnak tekinti a kormányzás európai dimenziójának felfrissítését és a stratégiai partnerségi kapcsolatok életbeültetését.
 

Jön a Klemm-minisztérium?

„Néhány tárcavezetői tisztségre több jelölés is érkezett, de a legtöbb esetben egymás javára visszaléptek a kollégák, úgyhogy egy minisztérium élére maradt két jelölt, az esetben a szavazás döntött. Minthogy számomra fontos a kormányzás európai dimenziójának felfrissítése és a stratégiai partnerségi kapcsolatok életbeültetése, ezért úgy döntöttem, hogy változtatok a kormány struktúráján is: az európai alapok minisztériuma önálló intézménnyé válik, és létrehoztam egy miniszterelnök-helyettesi tisztséget azzal a céllal, hogy életbe ültessük a stratégiai partnerségi kapcsolatokat, főleg az Amerikai Egyesült Államok tekintetében” – nyilatkozta Viorica Dăncilă a Szociáldemokrata Párt (PSD) országos végrehajtó bizottsága ülésének végén.
 
A kabinetet a PSD-ALDE koalíció parlamenti többsége biztosan megszavazza. Eddig a romániai németeket képviselő Ovidiu Ganţ jelezte, hogy ő viszont nem szavazza meg a legfrissebb kormányt.
 

Amatőrökre nem szavaznak

„A Romániai Németek Demokratikus Fórumának egyetlen parlamenti képviselője a kormány beiktatása ellen szavaz, mert nem tisztázott a kormánykoalíció és a RNDF viszonya azt követően, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) egyes vezetői 2014-től kezdve rágalmazó kijelentéseket fogalmaztak meg a RNDF címére, és ettől sem a Szociáldemokrata Párt (PSD) sem a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) nem határolódott el. A RNDF ugyanakkor nem ért egyet a PSD-ALDE koalíció azon törekvésével sem, hogy módosítsák az igazságszolgáltatás működését szabályozó törvényeket, és azzal a módszerrel sem, ahogyan a korábbi két kormányt leváltották, mert ezzel politikai bizonytalanságot okoztak és rontották az ország nemzetközi megítélését” – írja a RNDF elnöke, Paul Porr által aláírt közleményben.
 
Kicsivel később az ellenzéki Mentsétek meg Romániát (USR) is bejelentette, nem adja voksát erre a kabinetre, mert a PSD ismét a hozzá nem értés színdarabját adja elő. A harmadik Dragnea-kormánynak nevezett kabinetben a PSD ugyanazokat az embereket forgatja meg, mint korábban, akik az USR közleménye szerint felkészületlenek és morális, illetve büntetőjogi foltok estek a becsületükön. 

Hirdetés