Három család is trichinellafertőzést kapott Hargita megyében

Három embert kórházba is be kellett utalni.
Hirdetés

Három személyt a székelyudvarhelyi kórházban kezelnek, további öt pedig ambulatorikus kezelést kap, miután trichinellával fertőzött sertéshúst fogyasztottak – közölte Lukács Antal, a kórház menedzsere.

Dr. Püsök László, a Hargita Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) szóvivője hétfőn az Agerpres hírügynökségnek elmondta, hogy a fertőzés három, egymással rokonságban álló etédi családnál jelentkezett, miután valamennyien fogyasztottak egy 2017. december 15-én levágott disznó húsából.

A páciensek néhány nappal ezelőtt lázzal, izomfájdalommal és emésztési problémákkal jelentkeztek a székelyudvarhelyi városi kórházban.

Egy 76 és egy 67 éves nőt, illetve egy 48 éves férfit beutaltak a kórház fertőző osztályára, öten ambulatorikus kezelést kapnak.

A DSVSA szóvivője elmondta: a húst csak megfüstölték, mielőtt elfogyasztották volna, a trichinella pedig 60 Celsius-fok alatt nem pusztul el.

Hirdetés

A laboreredmények egyértelműen kimutatták a trichinella jelenlétét, 50 kilogramm húst elkoboztak és megsemmisítenek.

Az illető portán november 30-án és december 10-én is vágtak sertést, ezek trichinella-vizsgálata negatív eredményt adott.

Dr. Püsök azt ajánlja, hogy minden levágott sertés húsát vizsgáltassanak be, és felhívja a figyelmet arra, hogy amennyiben az állat szerepelt az országos adatbázisban, a gazdának kártérítést adnak.

Hirdetés