Börtönbe küldené a PSD azokat, akik nem járulnak a különbizottságok elé

Ha ez a jogszabály korábban születik meg, a DNA főügyészét akár le is csukhatták volna.
Hirdetés

Oana Florea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselője, a 2009-es államelnök-választásokat vizsgáló parlamenti bizottság elnöke egy olyan törvényt kezdeményezett, amely szerint bűncselekménynek minősül, ha valaki nem jelenik meg a parlamenti vizsgálóbizottság előtt. Az elkövetőre 8 naptól 3 hónapig terjedő börtönbüntetés, vagy kényszerítő bírság és mellékbüntetésként a köztisztségektől való hároméves eltiltás róható majd ki a tervezet értelmében.

A jogszabálytervezet szabályozná az ilyen bizottságok működését és előírná, hogy minden olyan személy beidézhető, akinek információi lehetnek az vizsgált problémával kapcsolatban.

A törvénykezdeményezés összefüggésbe állhat azzal, hogy Laura Codruța Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze korábban – a bírák és ügyészek szakmai testületeként működő Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) egy tíz éve hozott határozatára hivatkozva – megtagadta a már említett, Oana Florea által elnökölt vizsgálóbizottság elé járulását.  

Akkor az alkotmánybíróság megállapította: alkotmányos természetű jogi konfliktus állt elő a parlament és a legfőbb ügyészség között amiatt, hogy Laura Codruța Kövesi nem volt hajlandó a vizsgálódó parlamenti különbizottság elé járulni. Az alkotmányossági óvást a parlament házelnökei – Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és Călin Popescu Tăriceanu, az ALDE elnöke – nyújtották be, azt kifogásolva, hogy a vádhatóság egyik vezető tisztségviselője „rosszhiszeműen” viszonyul a parlamenthez.

A törvénytervezet itt érhető el

Hirdetés