Mégse kereskedhetnek olyan könnyen a választottaink

Iohannis alkotmányossági kifogást emelt a gazdasági tevékenységet honatyák, miniszterek, prefektusok, polgármesterek, tanácsosok számára lehetővé tévő törvény ellen.
Hirdetés

Alkotmányossági kifogást emelt csütörtökön Klaus Iohannis államfő a közjogi méltóságok és köztisztségek gyakorlása, valamint az üzleti szférában kifejtett tevékenységek átláthatóságát biztosító, a korrupció megelőzését és büntetését célzó 2003/161-es törvényt módosító jogszabály ellen.

A tervezetet december 30-án küldte kihirdetésre az államfőhöz a parlament. Az új jogszabály értelmében már nem állna fenn összeférhetetlenség az egyéni vállalkozóként kifejtett kereskedelmi tevékenység és a képviselői, szenátori, miniszteri, prefektusi, alprefektusi, polgármesteri, alpolgármesteri, (Bukarest esetében) főpolgármesteri, megyei tanácselnöki vagy -alelnöki funkció között. 

Az elnöki indoklás szerint a tervezet több pontban is sérti Románia Alkotmányát, mint például:

  • a két ház együttes ülésén kellett volna elfogadni, mert a honatyák jogállását is érinti, ehhez képest a szenátus elutasította, a képviselőház elfogadta, ilyen ügyekben ráadásul a szenátus kellett volna legyen a döntő ház;
  • árt a fentebb felsorolt tisztségeket betöltő személyek morális tekintélyének és a polgárok közintézményekbe vetett bizalmának;
  • sértheti a közérdeket, ha valaki egyszerre dönt közpénzekről és vesz részt az üzleti életben.

Emellett a törvény nem tesz eleget az Európai Bizottság igazságügyi Ellenőrzési és Együttműködési Mechanizmusában tett ajánlásainak, illetve sért több, Románia által elfogadott nemzetközi egyezményt.

Hirdetés