A román nő, aki egy Zámbó Jimmy-dal hatására vált magyarrá

Roxana Tudor története nem mindennapi.
Hirdetés

Egészen különös interjút közöl a Magyar Hírlap: alanya, Roxana Tudor olténiai születésű, jelenleg Bukarestben élő reklámmenedzser – és magyar. Nem származását tekintve, hiszen a hölgy tősgyökeres románként született és nőtt fel Dél-Romániában, egy több mint két éve történt baleset azonban megváltoztatta az életét, és hozzájárult ahhoz, hogy ma már magyar identitásúnak vallja magát.

És hogy mi történt vele? 2015 májusában rázuhant egy könyvespolc, amely majdnem eltörte a gerincét. Hónapokig ágyhoz kötve élt, és eközben – bevallása szerint – végig egy korábban hallott magyar dala, Zámbó Jimmy egyik száma visszhangzott a fülében – ennek hatására kezdett el magyarul tanulni, ami egyáltalán nem ment könnyen.

„Bár egyébként hobbim a nyelvtanulás – beszélek angolul, franciául, olaszul, valamennyit bolgárul, portugálul és héberül is, egy kicsit németül, spanyolul, törökül és fársziul, a magyar lehetetlen küldetésnek tűnt. Egyszer majdnem feladtam, de már késő volt: már a részemmé vált”

– meséli Roxana Tudor. A magyar nyelv és kultúra iránti szenvedélye azóta olyannyira az identitásához tartozik, hogy a környezete csak „a magyar hölgy”-ként emlegeti.

„Fénylik a tekintetem, amikor a magyarságról beszélek – szokták emlegetni. Persze vannak románok, akik átkoznak azért, mert »átléptem a másik csapatba«, árulónak és még rosszabbnak neveznek, de ez már lepereg rólam. Az ő problémájuk, ha ennyire szűk látókörűek. A magyarok viszont tárt karokkal és nyitott szívvel fogadtak, úgy bántak velem, mint családtagjukkal. Ez nagyon megindított, olyan jó volt átölelni őket, és könnyes szemmel velük énekelni az Ismerős Arcoktól a Nélküledet”

Hirdetés

– vallja Roxana, aki szereti a magyar költészetet, zenét (Zámbó Jimmy óta szélesedett a palettája), a gasztronómiát, és nagy kedvence a Csíki sör, a népviseletek közül pedig a hargitait kedveli leginkább, varratott is magának egyet.

„Amire még nagyon vágyom, hogy egyszer magyar állampolgár lehessek, hogy papírom legyen arról, hogy az én népemhez tartozom, az én arany magyar nemzetemhez – erről is írtam egy verset, mint egy honvágytól szenvedő kisgyerek. Sokszor annak is érzem magam, hiszen harmincöt évet éltem le románként, és magyarként születtem újjá”

– fogalmaz az interjúban Roxana Tudor.

Hirdetés