Ezentúl vízum nélkül utazhatnak Japánba a román munkavállalók

Abe Sindzó japán miniszterelnök Bukarestben járva a vízumkötelezettség eltörléséről is beszélt.
Hirdetés

Stratégiai partnerség kialakításában állapodott meg kedden Klaus Iohannis elnök és Abe Sindzó japán miniszterelnök Bukarestben. Iohannis kiemelte, hogy a két országnak közösek a gazdasági érdekei, ezért elhatározták, magasabb szintre emelik a két ország kapcsolatát, és megteszik a szükséges lépéseket a két ország stratégiai partnerségének kialakításához.

Hangsúlyozta, a román-japán viszonynak fontos részét képezik a gazdasági kapcsolatok, és felidézte, hogy az elmúlt időszakban nőttek a japán cégek beruházásai Romániában, akárcsak a két ország közötti kereskedelmi forgalom. Iohannis hozzátette: Észak-Koreával kapcsolatban Románia szorgalmazza a nemzetközi közösség által megállapított szankciók határozott alkalmazását, emlékeztetve,

Románia mindig elítélte Phenjan provokatív akcióit.

Abe Sindzó japán miniszterelnök a gazdasági együttműködést nevezte a két ország kapcsolata legfontosabb összetevőjének. Úgy vélte, Románia számára a legfontosabb gazdasági kihívás infrastruktúrájának fejlesztése, és emlékeztetett, hogy japán hitelből épül Bukarest metróhálózatának kiterjesztése a Henri Coanda nemzetközi repülőtérig. Abe Sindzó megköszönte Iohannisnak Románia álláspontját az észak-koreai kérdésben.

A japán miniszterelnök arról is beszélt, hogy Japán

eltörli a vízumkötelezettséget Romániával szemben.

Hirdetés

A román hatóságok által kibocsátott érvényes útlevéllel eddig is vízum nélkül lehetett Japánba utazni, amennyiben a tartózkodás ideje nem haladta meg a 90 napot. Egyedül azok számára volt kötelező a vízum, akik munkavállalás céljából keresték fel az országot. Abe Sindzó keddi nyilatkozata szerint „az emberi erőforrások területén való együttműködés bátorítása és megerősítése érdekében” döntöttek a vízumkötelezettség megszüntetése mellett.

Az ázsiai ország kormányfőjét a román belpolitikai válság miatt csak Klaus Iohannis fogadta, mivel Mihai Tudose volt román kormányfő lemondása következtében jelenleg csak ügyvivő miniszterelnök van Bukarestben.
Abe Sindzó látogatása azért is volt fontos, mert Japán kormányfő először látogatott Romániába. Ebből az alkalomból a legnagyobb japán cégek vezetőiből álló, harminc fős üzletembercsoport is elkísérte a kormányfőt, aki kelet-közép-európai körúton tartózkodik. Programjában szerepelt még Észtország, Lettország, Litvánia, Bulgária és Szerbia meglátogatása. A japán kormányfő az Észak-Koreával kapcsolatos politikájához keres támogatást Európában.

 

Hirdetés