Kelemen: természetes, hogy Tudose távozott

Elvégre saját pártja megvonta tőle a bizalmat. És ez akkor is jó, ha nem közvetlenül az akasztós kijelentésbe bukott bele.
Hirdetés

Kelemen Hunor szerint természetes, hogy Mihai Tudose távozott a kormány éléről, mivel a Szociáldemokrata Párt megvonta tőle támogatását.

Az RMDSZ szövetségi elnöke hétfőn este kifejtette: politikai kormányról lévén szó, természetes, hogy Tudose lemondott, miután pártja megvonta tőle a politikai támogatást. Az RMDSZ elnöke kifejtette, a Szociáldemokrata Párton belül „az utóbbi időben több belső konfliktus is felütötte a fejét, többet veszekedtek, mint amennyit kormányoztak, tehát szerintem várható volt egy ilyen döntés, egy ilyen végkifejlet. Tudose elkövetett néhány alapvető hibát, többek közt azt a bizonyos múlt heti nyilatkozatot. Én nem vagyok annyira naiv, hogy azt képzeljem, sokat nyomtak a latban azok a sértő kijelentések, de végül mégsem maradtak következmények nélkül” – tette hozzá a szövetségi elnök, utalva a távozó kormányfőnek a székelyföldi autonómiaigények kapcsán tett, akasztós kijelentésére.

Kelemen azt mondta: az általa vezetett alakulat várja, kit javasol a PSD a miniszterelnöki tisztségre, de egyelőre nem tud választ adni arra a kérdésre, hogy az RMDSZ támogatni fogja-e a koalíció által nevesítendő személyt.

„A felelősség ebben a pillanatban a többségi koalíciót terheli, amelynek szem előtt kéne tartania, hogy meglehetősen nehéz időszakot élünk gazdasági szempontból, a költségvetést megszavazták, de sok a kérdőjel, jövő évben pedig Románia az EU elnöki tisztségét tölti be, amire teljesen felkészületlen” – vélekedett az RMDSZ elnöke, aki szerint nem valószínű, hogy előrehozott választásokra kerülne sor.

Eközben a legnagyobb ellenzéki párt, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) előre hozott választásokat szeretne. A párt elnöke, Ludovic Orban szerint a PSD-ben még mindig nem sikerült megtalálni „a tökéletes szolgát” Dragnea számára. Szerinte a PSD válságban van, érthetetlen és a román nemzeti érdekkel ellentétes mozgatórugók irányítják, ezért az egyetlen megoldás az előre hozott választások kiírása.

Hirdetés

Traian Băsescu exállamfő, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke „hatalomőrült, agyament embernek” nevezte Dragneát, aki 12 hónapon belül két kormányt is lefejezett, anélkül, hogy törődött volna azzal, milyen következményekkel jár mindez az ország számára.

Dacian Cioloş volt miniszterelnök, a Románia 100 Platform vezetője is úgy vélte: a PSD-ALDE koalíció kudarcot vallott, ezért alternatívára van szükség, ha pedig előre hozott választások lesznek, ő és mozgalma készen állnak arra, hogy részei legyenek az új megoldásnak.

Hirdetés