Hoppá: megérkezett a tél

Az autópályákra a hó, a Transzfogarasra kő hull. Erőteljes széllökésekre bárhol számítani lehet.
Hirdetés
Hideg, szeles idő várható hét végén havas esővel, hóval – áll az Országos Meteorológiai Igazgatóságnak (ANM) az ország egész területére vonatkozó előrejelzésében. Péntek este és vasárnap délután 16 óra között déli irányból kezdve a szél az egész ország területén megerősödik, a légmozgás sebessége elérheti az óránként 45-55, helyenként a 60-70 kilométeres sebességet.
 
A jelzett időszakban több-kevesebb csapadék az ország egész területén hullhat, Erdély területén főleg hó formájában.
 
A hőmérséklet erősen visszaesik, vasárnap már a legmagasabb értékek sem érik el a fagypontot. Jövő hét elején fagy lesz, különösen az ország közepén és északkeleti felében.
 
Szombaton erős szélre vonatkozó figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat 15 olténiai és munténiai megyére, illeve a fővárosra.
 

Hó a tengerparton

A tél a Nap autópályájának nevezett, Bukarest – Konstanca közötti A2-es sztrádára is megérkezett vékony hóréteg formájában, amelyet folyamatosan takarítanak – közölte a forgalmi rendőrség, amely arra kéri a sofőröket, ne induljanak útnak téli felszerelés nélkül, alkalmazkodjanak a téli időjárási körülményekhez, csökkentsék a járművek sebességét, és használják gyakrabban a motorféket.
 
Vékony hóréteg borítja a tengeri üdülőket összekötő autópályát is az Ovidiu – Agigea szakaszon. Gyengén, de folyamatosan havazik a tengerparton szombaton és vasárnap is.
 

Ahol nem a hó, ott kő hull

Kőomlás miatt szombaton lezárták a DN7C jelzésű, Transzfogaras nevű magashegyi országutat az Argeş megyei Arefu település melletti szakaszon mindkét irányban. A kőomlás nem járt áldozatokkal, és járművek sem rekedtek a lezárt szakaszon – közölte a forgalmi rendőrség.
 
A forgalom elől most lezárt szakasz azon a ténylegesen magashegyi, a Bâlea vízesés és Piscu Negru közötti szakaszon kívül található, amelyen a téli szezonban egyébként is tilos közlekedni.

Hirdetés