Durván romlott a lej tavaly

Majdnem négy és fél éves csúcsot döntött az infláció.
Hirdetés

Csaknem négy és fél éves csúcsra, 3,3 százalékra emelkedett tavaly decemberben az éves infláció az egy évvel korábbihoz képest – közölte pénteken az országos statisztikai intézet.

Legutóbb 2013 augusztusában jegyeztek magasabb fogyasztói árindex-növekedést, akkor 3,67 százalékot mértek.

A vizsgált időszakban 4 százalék fölött drágultak az élelmiszerek és a nem élelmiszerek, míg a szolgáltatások 0,2 százalékkal kerültek többe.

Decemberben a havi infláció 0,3 százalék volt, miután az előző hónaphoz képest az élelmiszerek 0,4 százalékkal, a nem élelmiszerek és a szolgáltatások pedig egyaránt 0,2 százalékkal drágultak.

A jegybank november elején 2,7 százalékra emelte a 2017-re vonatkozó inflációs előrejelzését a három hónappal korábban közölt 1,9 százalékos várakozásához képest. A jegybank az idén 3,2 százalékos fogyasztói árnövekedésre számít.

Hirdetés

Az éves infláció a tavalyi utolsó negyedévben a várt ütem fölött nőtt, ezért a Román Nemzeti Bank igazgatótanácsa a hét elején huszonöt bázisponttal, 2 százalékra emelte az alapkamatot.

Az éves inflációs ráta másfél év után, tavaly januárban került ismét pozitív tartományba azóta gyors ütemben nő, miután a román kormány megnövelte a béreket, csökkentette az adókat, ennek nyomán megnőtt a belföldi kereslet és az import, s ezzel mélyült a külkereskedelmi mérleg és a folyó fizetési mérleg hiánya.

A statisztikai hivatal szintén pénteken közölte, hogy tavaly novemberben 3430 lej volt a bruttó román átlagbér, a nettó átlagbér értéke elérte a 2464 lejt.
 

Hirdetés