Még soha nem zárt ilyen jó évet a tordai sóbánya

Rekordszámú turista fordult meg 2017-ben a létesítményben. Idén euróvíziós elődöntőt is tartanak itt.
Hirdetés

Rekordszámú turista látogatta meg a tordai sóbányát 2017-ben: több mint 600 000 látogatót regisztráltak. Simona Baciu igazgató szerint a legtöbb külföldi turista Magyarországról, Lengyelországból, Izraelből és Spanyolországból érkezett a bányába.

2017-ben 618 200 személy látogatta meg a bányát, 35%-uk külföldi látogató volt. A külföldi turisták aránya öt százalékkal növekedett 2016-hoz képest, mondta az igazgató. A sóbánya fejlesztési tervei között szerepel a 110 méteres mélységben található József akna előkészítése, hogy bekapcsolhassák a turisztikai körforgásba, így a bánya befogadóképessége megkétszereződne. Az igazgató szerint akár európai uniós támogatást is kérhetnek a 2008–2010 között felújított bánya további fejlesztésére.

A tordai sóbányában tartják egyébként az Eurovíziós dalfesztivál egyik elődöntőjét február 11-én, a rendezvény pedig még inkább hozzájárulhat a bánya és a város népszerűségéhez – mondta Simona Baciu.

Jelenleg a tordai sóbánya négy aknája látogatható. A kitermelést 1932-ben szűntették be, a bányát 1992-ben nyitották meg a turisták számára. A sóbánya levegője jótékony hatású légúti betegségekben szenvedők számára.

 

Hirdetés