Fantomlegeltetéssel nyúlt le uniós pénzeket az ortodox pap Nagysinken

Hat éven át vezette félre a kifizetési ügynökséget sajátjának mondva a nagysinki katonai lőteret.
Hirdetés

Európai uniós támogatás lenyúlása miatt vádat emelt az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) a Brassó megyei Nagysink ortodox papja ellen. A DNA közleménye szerint Florin-Adrian Butum mintegy 126 ezer lej értékű legeltetési támogatást kapott úgy, hogy sem ő, sem a parókia nem rendelkezett a pályázatokban jelzett legelővel, de még juhokkal sem.

Hat éven keresztül vezette félre a mezőgazdasági és kifizetési ügynökséget: eleinte egy 11,5 hektáros területet – mely a valóságban katonai lőtér volt – vallott a magáénak, majd 2013-tól ezt további 9,33 hektárral bővítette. Ugyanakkor azt állította, hogy ezen a területen 100 juhot legeltet, de papíron nem rendelkezett eggyel sem.

A pályázatokhoz szükséges hamis okiratok beszerzésében két személy segítette a papot, egyikük Nagysink község kataszteri felügyelőségének alkalmazottja volt. Ellenük is bűnvádi eljárást indított a DNA. Hamis, pontatlan és hiányos okirattal/nyilatkozattal való visszaélés, illetve európai uniós pénzek jogtalan felhasználása miatt emeltek vádat. Az ügyészek zárlat alá helyezték a vádlottak vagyonának egy részét.   

Hirdetés