A PNL elsőként megy neki az autonómiázó magyar pártoknak

Ludovic Orban szerint semmi esély arra, hogy a három párt „abszurd” terve elnyerje a lakosság támogatását.
Hirdetés

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) „kategorikusan elutasítja” a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) autonómiaköveteléseit – nyilatkozta hétfőn az alakulat elnöke, Ludovic Orban.

Az RMDSZ, az MPP és az EMNP vezetői által hétfőn aláírt, az autonómiaelképzelések összehangolásáról szóló közös állásfoglalás kapcsán a liberális pártelnök hangsúlyozta, a dokumentumban említett önkormányzati autonómiáról az alkotmány is rendelkezik, ez azonban nem nemzetiségi alapon szerveződik. Területi autonómia pedig egy demokratikus államban nem létezhet – állítja.

„A túlzások senkinek nem válnak a javára. Még nekik sem, mert abszurd fogalmakról beszélnek, amelyeknek nincs sem legitimitásuk, sem támogatottságuk, szerintem még a magyar nemzetiségű román állampolgárok körében sem. (…) Kategorikusan ellenezzük ezeket a javaslatokat, amelyeknek a legcsekélyebb esélyük sincs meg arra, hogy elnyerjék a romániai lakosság támogatását” – fogalmazott Orban, aki szerint a kezdeményezéssel a három alakulat célja létjogosultságuk bizonyítása, szavazótáboruk erősítése. 

Hirdetés