Visszacsempészték a nyugdíjhalmozás lehetőségét a törvénybe

A Tudose-kormány alig két héttel korábbi módosítását módosította.
Hirdetés

December 14-i ülésén fogadott el a kormány egy sürgősségi rendeletet, amely egyéb rendelkezések mellett 2018. január 1-jei hatállyal megtiltotta a korhatárnyugdíj és az úgynevezett szolgálati nyugdíj halmozását.

Vagyis azt, hogy például egy parlamenti képviselő vagy szenátor, ha már jogosult a szép összegű és a mandátumok számával egyenes arányban növekvő szolgálati nyugdíjra, akkor hadd ne vegye ki az amúgy is gyengélkedő nyugdíjrendszerből azt az összeget is, ami a polgári foglalkozása után járt volna neki nyugdíjként.

A szigorítás indoklása az volt, hogy ezáltal

elkerülhetők lesznek a nyugdíjrendszer súlyos méltánytalanságai és aránytalanságai.

Ámde alig két hét múlva, december 28-án a Tudose-kabinet elfogadott egy újabb sürgősségi rendeletet, amely nem is szerepelt a kormányülés napirendjén és nem is esett szó róla sem az ülés elején, sem a végén.

A rendelet szövegének nagy része az adóhatóság működésére vonatkozik, ám a végére odabiggyesztettek egy paragrafust, amely

a nyugdíjtörvény két héttel korábbi módosításait egyszerűen és minden indoklás nélkül eltörli.

Hirdetés

Mindez pedig azt jelenti, hogy a különleges, szolgálati nyugdíjra jogosultak – a törvényhozók mellett nyugdíjas bírák, ügyészek, katonák, diplomaták, jelenleg összesen mintegy 9000 személy – továbbra is nyugodtan felveheti mindkét nyugdíját. Például egy katonai ügyész megkapja a katonai nyugdíját és az ügyészi nyugdíját is.

A képviselők és szenátorok esetében a külön nyugdíjak összege szép kis summa: egy mandátum után 3500 lej, két mandátum után 7000 lej, három vagy több mandátum után pedig tízezer lej.

Hirdetés