Mégis kipenderítik a Goga-múzeumot az egykori Boncza-birtokról?

Hiába vesztették el jogerősen a visszaszolgáltatási pert, mégis az oldalági örökösök nevére került a csucsai Octavian Goga-múzeumkomplexum valamennyi telke és épülete.
Hirdetés

A Kolozs Megyei Tanács elvesztette a csucsai Octavian Goga-emlékmúzeum tulajdonjogát, miután Goga özvegye, Veturia Goga rokonainak nevére került az egykori Boncza-birtok. Az elmúlt napokban a megyei önkormányzat felszólítást kapott, hogy üresítse ki az épületeket, írja a kolozsvári Făclia.

Bár Florin Mureşan és Radu Mureşan (Veturia Goga testvérének leszármazottai) tavaly jogerősen elvesztették a 2001/10 számú restitúciós törvény alapján zajló pert, mégis egy nagyszebeni közjegyző által kiállított bizonylat értelmében a telekkönyv a Mureşanék nevére került.

A november 6-i dátummal ellátott igazolás szerint az alábbi ingatlanok kerültek a leszármazottak nevére: egy 3420 négyzetméteres telek, az Ady Endre nevét viselő épület, az úgynevezett fehér ház, a sziklaház, egy 10 404 négyzetméteres telek, egy négy lakásból álló kőház, a 14 szobás ortodox kolostor épülete, egy 338 négyzetméteres telek és egy ugyanekkora épület, a kastély épülete, egy gazdasági épület, valamint egy 216 négyzetméteres telek. A közjegyző figyelmen kívül hagyta, hogy Veturia Goga úgy végrendelkezett, hogy a birtokot a román államra hagyja. Az örökösök szerint azonban kényszer alatt döntött így.

A román sajtó szerint a Kolozs Megyei Tanács megakadályozhatta volna, hogy a hunyadi kataszteri és ingatlannyilvántartási hivatal átírja a telekkönyvet, erre mégsem került sor. Így az új tulajdonosok máris sajátjuknak tekintik a birtokot, kifizették a vonatkozó adókat, illetékeket, és felszólították az önkormányzatot, hogy üresítsék ki az épületeket.

Az E60-as európai út mellett álló kastélyt Octavian Goga román költő és egykori miniszterelnök vásárolta meg 1920-ban az Ady-versekben Csinszkaként emlegetett Boncza Bertától. Ady Endre és felesége 1915 és 1917 között lakott időszakosan a birtokon álló egyik épületben. Az Ady-házban 1967-ben nyílt meg az első Ady Endre-kiállítás. Az emlékkiállítást 2014 márciusában újította fel a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum.
A 2005 óta tartó pereskedés során először a Kolozs megyei önkormányzat, majd másodfokon a leszármazottak javára döntött a bíróság. A jogerős ítélet a Megyei Tanácsnak kedvezett. 

Hirdetés