Megbüntetik a kötelező oltások ellen kampányolókat

Miután oltásellenes óriásplakátok jelentek meg több nagyvárosban.
Hirdetés

Vizsgálatot indítottak csütörtökön a megyei közegészségügyi igazgatóságok minden közegészségügyi témájú köztéri reklámkampány ügyében, miután több nagyvárosban oltásellenességre buzdító óriásplakátok jelentek meg.

Florian Bodog egészségügyi miniszter azt mondta: szankciók várnak a minisztériumi engedéllyel nem rendelkező, közegészségügyi témájú kampányok kezdeményezőire. Az oltásellenes kampány óriásplakátjai a gyerekek egészsége elleni merényletnek számít, a kanyarójárvány a figyelmeztető jel az orvosok, a hatóságok és a szülők számára egyaránt – tette hozzá.

A törvényes előírások értelmében az engedélyezetlen egészségügyi tájékoztató kampányok elindítói 10-25 ezer lejes pénzbírságra számíthatnak.

A kötelező gyerekkori oltások ellen kampányoló plakátok december végén jelentek meg Bukarestben, Kolozsváron és Iaşi-ban is. A reklámok szerint az oltások nem biztonságosak, a szülőknek pedig tájékozódniuk kellene a vakcinák veszélyeiről. A kampányt civil szervezetek kezdeményezték.

A plakátokra Raed Arafat államtitkár hívta fel a figyelmet, szerinte ez a kampány aláássa a hatóságok erőfeszítéseit a gyerekek beoltottságának növelésére és az elmúlt évben egyre csak terjedő kanyaró-fertőzés megállítására.

Hirdetés

Az elmúlt év végén 12279-re emelkedett a kanyaróban megbetegedettek száma, az adatok szerint a járvány kezdete óta 37-en haltak meg.

Hirdetés