Hiába hívta Emil Bocot kihallgatásra a DIICOT

Előállítási paranccsal vihetik az ügyészekhez a kolozsvári polgármestert.
Hirdetés

Nem jelent meg csütörtökön Kolozsvár polgármestere a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) székházában, hogy az ügyészek kihallgassák Mihai Lucan orvos ügyében.

Emil Bocot csütörtökre idézték be a DIICOT-hoz, de a polgármester nem jelent meg, hogy válaszoljon a nyomozók kérdéseire, ezért megtörténhet, hogy

előállítási parancsot adnak ki a nevére.

Emanuel Ungureanu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője szerdán azt állította, hogy Emil Boc segítette a sikkasztás gyanúja alatt álló orvost egy koncessziós szerződéssel, hogy létrehozhassa a kolozsvári Lukmed magánklinikát.

Boc, Dâncu, Bodog: nem kaptunk idézést

Emil Boc, Vasile Dâncu egykori miniszterelnök-helyettes és Florian Bodog egészségügyi miniszter (utóbbi kettőt szinétn csütörtökre várták a DICOT-hoz – azt mondták a Mediafax megkeresésére, hogy nem kapták meg az idézéseket. Boc és Bodog a hírügynökségnek nyilatkozva tagadta, hogy bármilyen módon érintettek lennének a Lucan-ügyben.

„Kolozsváron Emil Boc segítette őt. Nem tudta volna létrehozni a Lukmed nevű bizniszt Boc úr nélkül. A helyi tanácsi határozatok sorából leszűrhetik, miként részesül egyre több előnyben ez a biznisz, amelyet a páciensek már csak Lucfurtnak (Luklopásnak) neveznek. Emil Boc urat Lucan professzor az állami és a magánklinikán is megműtötte. Boc úr személyi tanácsadójának nevezte ki. Ismerve Lucan ártalmas személyiségét, felmerül bennem a kérdés, mire taníthatta egészségügyi kérdésekkel foglalkozó személyi tanácsosként Boc urat?” – mondta szerdán Emanuel Ungureanu a DIICOT-tól távozóban.

Hirdetés

Az USR-s képviselő azt mondta, javasolta a nyomozó hatóságnak, hogy Emil Bocot és Kolozsvár korábbi polgármesterét, Gheorghe Funart is vizsgálják ki, utóbbi járult ugyanis hozzá az első koncessziós szerződés megkötéséhez.

„Ha sikeres vállalkozáshoz akarsz receptet, íme: kapsz Kolozsvár központja közelében ezer négyzetmétert.

Létrehozol egy magánklinikát. Abban a magánklinikában, amely a városháza haszonbérbe adott területére épült, minimum évi egymillió eurós profitot érsz el” – mondta szerdán Ungureanu.

Mihai Lucan orvost ötmillió lejes sikkasztással gyanúsítja a DIICOT. A gyanú szerint egy korszerű orvosi készüléket törvénytelenül vittek át a kolozsvári Urológiai és Szervátültetési Intézettől Lucan magánklinikájára, ahol hat évig dolgoztak vele. Az orvosi felszerelés mellett az ezzel végzett kezeléshez szükséges fogyóanyagokat is rendszeresen az urológiai intézet vásárolta meg, a páciensek azonban a magánklinikának fizették ki a kezelés ellenértékét, beavatkozásonként 3000 és 6700 euró közötti összeget.

Hirdetés