Börtönőröknek neveznék a börtönőröket

Hivatalosan a börtönigazgatóság speciális jogállású közalkalmazottjainak hívják őket.
Hirdetés

Közvitára bocsátott az igazságügyi minisztérium egy tervezetet, amely értelmében az Országos Börtönigazgatóság közalkalmazottait ezentúl börtönőröknek neveznék. A 2004/293-as törvényt módosító és kiegészítő tervezet értelmében az eddig használatos kifejezés – a börtönigazgatóság speciális jogállású közalkalmazottja – helyett a börtönőr fogalmát vezetnék be a börtönigazgatóság alkalmazottainak megnevezésére.

A jogszabálytervezet az Emberi Jogok Európai Bírósága romániai börtönökre vonatkozó határozata alapján a szakminisztérium, a börtönigazgatóság és a rendszer szakszervezetei közti tárgyalások eredményeként született meg – közölte az igazságügyi tárca. 

A börtönőr kifejezés bevezetésén kívül a tervezet előírná, hogy a rendszer vezető tisztségeibe meghatározott időre – négy évre – nevezzék ki az igazgatókat a hatékonyabb menedzsment és a vezetők felelősségvállalásának erősítése érdekében, valamint azért, hogy másoknak is legyen esélyük megpályázni ezeket az állásokat, növelve ezzel a versenyszellemet és az objektív szelekció lehetőségét. 

Hirdetés