Jövőre halasztják a szoboradományok visszafizetését

Nem jött össze a szükséges pénz A Föld bölcsessége című Brâncuşi-szobor megvételére, az állam visszafizeti a magánadományokat.
Hirdetés

Teljes egészében visszafizetik az adományozóknak A Föld bölcsessége című Brâncuşi-szobor megvásárlására átutalt összegeket – határozott a kormány.

A Hivatalos Közlönyben pénteken megjelent sürgősségi kormányrendelet értelmében 2018. december 31-éig minden összeget visszafizetnek, amelyet Constantin Brâncuşi szobrának állami általi megvásárlására adományozott a lakosság. A visszatérítés költségei a kulturális minisztériumot terhelik.

A rendeletben azt is leszögezik, hogy az intézkedés gyakorlatba ültetése nem halogatható tovább, a kormány eredeti szándéka ugyanis az volt, hogy már 2017 utolsó napjáig visszafizetik A Föld bölcsességének megvásárlására küldött adományokat.

A földön ülő meztelen nőt ábrázoló, húszmillió euróra értékelt kisplasztika jelenleg Gheorghe Romaşcu műépítész örököseinek tulajdonát képezi: Romaşcu 1911-ben vásárolta meg azt Brâncușitól.

Bár a bukaresti kormánynak – amely 2016 végéig élhetett volna elővásárlási jogával – sikerült egy sokkal előnyösebb, 11 millió eurós árat kialkudnia, az adásvételt végül a várakozásokon aluli közadakozás és a belpolitikai ellentétek miatt nem sikerült megvalósítani. Az államnak a 2016 áprilisától szeptemberéig összegyűlt több mint 1,25 millió eurót több mint százezer adományozónak kell visszafizetnie.

Hirdetés