Vicces ok miatt keletkezett tűz Marosvásárhelyen

Sertészsír kerül egy égetőkemence kéményébe.
Hirdetés

Tűz ütött ki csütörtök délután a marosvásárhelyi Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) székhelyén, miután egy égetőkemencében megsemmisített sertés zsiradéka lerakodott a kémény falára és meggyúlt.

„A tűzoltók kiérkezésekor a tűz a kéményben égett. Megállapították, hogy állati zsiradékról van szó, amely lerakodott a kémény belső falán. Nem áll fenn a lángok terjedésének veszélye, de maradunk, míg kihűl a kemence. Vizet nem használhatunk oltásra, mert a hamvasztó igen magas hőfokon dolgozik” – nyilatkozta Dorin Florea, a helyi katasztrófavédelem alhadnagya.

Kincses Sándor, a DSVSA igazgatója szerint tulajdonképpen nem is tűzről volt szó, hanem egy sűrű füstoszlop hagyta el a kéményt.

„A zsiradék égése sűrű füsttel jár. Valaki látta a füstöt az utcáról, nem tudta, honnan jön, és riasztotta a tűzoltókat. A tűzoltók kijöttek, felmentek a tetőre, hogy ne terjedjenek a lángok, de semmi gond nincs, kár sem keletkezett. Környezetkímélő, kettős égésű hamvasztónk van. A zsiradék miatt a hőmérséklet megugrott, egy ventillátor lekapcsolt, kettős égés helyett egyszerű égés jött létre, és emiatt került a levegőbe a sűrű füst” – magyarázta Kincses.

Múlt héten trichinellózisos fertőzést mutattak ki egy mezőkirályfalvi személy által vásárolt és leölt sertés húsából. Ezt a sertést semmisítették meg a kemencében, amikor az incidens történt.

Hirdetés