Vádat emeltek az illegális erdő-visszaszolgáltatásokban érintett bíró felesége ellen

Az ügyészek szerint Ördög Melinda közbenjárt, hogy férje kenőpénzt fogadjon el.
Hirdetés

Vádat emelt az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) az illegális erdő-visszaszolgáltatások ügyében érintett sepsiszentgyörgyi bíró, Ördög András Loránd felesége ellen. Ördög Melinda ügyvédet vesztegetés elfogadásában való bűnrészességgel vádolják.

Ördög András Lorándot 2015 januárjában állította bíróság elé a DNA Viorel Hrebenciuc és Ioan Adam volt képviselővel, Tudor Chiuariu egykori miniszterrel, a Romsilva volt igazgatójával, Adam Crăciunescuval, valamint az erdő-visszaszolgáltatások haszonélvezőjével, Paltin Gheorghe Sturdzával együtt.

A DNA szerint 2012. április 17-én a Kovászna megyei törvényszék bírói testülete – amelynek Ördög is tagja volt – előzetes megegyezés alapján, Ioan Adam igénylésére jogtalanul ítélt meg 43.227 hektárnyi erdőt Paltin Gheorghe Sturdzának.

Az ügyészek szerint a bíró felesége, Ördög Melinda „erkölcsileg és anyagilag is támogatta férjét” abban, hogy az a kedvező ítélet fejében kérjen, illetve fogadjon el 50 000 eurót Ioan Adamtól, aki ügyvédként volt érintett az ügyben.

A megegyezést követően Ördög Melinda több ízben is egyeztetett telefonon Ioan Adammal, és két alkalommal találkoztak is – állítják az ügyészek, akik szerint az első találkozón megbeszélték, hogy milyen formában kapja meg Ördög András Loránd a kenőpénzt, a második találkozón pedig Ioan Adam át is adott ebből 10 000 eurót. A fennmaradó összeg átvétele kapcsán Ioan Adam és Ördög Melinda többször is egyeztetett telefonon 2013 őszéig, amikor megjelentek a sajtóban az illegális erdő-visszaszolgáltatásokról szóló első cikkek.

Hirdetés

Az ügyet a brassói ítélőtábla tárgyalja.

 

Hirdetés