Újabb adatok kerültek nyilvánosságra a radioaktív vaddisznóról

Az illetékes hatóságok nyugtatják a kedélyeket. A disznót lelőtték, a tetemet elégették, nincs veszély.
Hirdetés

Amint arról beszámoltunk, Suceava megyében lelőttek egy vaddisznót, amelyről utóbb kiderült, hogy radioaktív. Vagyis cézium izotópokkal fertőzött.

Időközben az illetékes hatóságok elvégezték a szükséges vizsgálatokat, és egyrészt kiderült, hogy az állat szervezetében cézium-134 és cézium-137 izotópok voltak, másrészt – és ez a jó hír – a lakosságnak nem kell tartania a sugárfertőzéstől.

„Rendszeresen vizsgáljuk a radioaktivitást az élelmiszerek, takarmány, erdei gyümölcsök és a levadászott vaddisznókból származó minták esetében. A vaddisznók esetében szúrópróbaszerűen végezzük el a méréseket, és az említett disznóból vett mintában a cézium mért értéke kicsit meghaladta a megengedett határértéket, vagyis 600 becquerelt. A mintában mért érték 666 becquerel volt. A vonatkozó 733/2008-as európai szabályzat értelmében, amennyiben a mintában mért radioaktivitás értéke meghaladja a megengedett határértéket, a terméket elégetik. Ez történt ebben az esetben is”, jelentette ki Ioan Corduneanu, a suceavai Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság állatorvosa.

Az orvos arról is beszámolt, hogy az illetéked hatóság kidolgozott egy megfigyelési programot, melynek keretében az érintett területen a jövőben kilőtt 100 vaddisznó közül minden tizedik esetében mérni fogják a radioaktivitás szintjét.

„Az az igazság, hogy eddig egyetlen fertőzött esettel sem találkoztunk. Az egyetlen magyarázat az, hogy a vaddisznó gumós növényeket, gyökereket eszik, amelyekben nagyobb mennyiségű radioaktív anyag halmozódhat fel. Elképzelhető, hogy nagy mennyiségű cézium volt azokban a gyökerekben, amelyekkel a disznó táplálkozott. Van az a hipotézis is, miszerint az állat Ukrajnából érkezett. De ismétlem, ezek feltételezések. Az egyetlen dolog, amit ajánlhatok, hogy az emberek ne essenek pánikba, mert nincs miért. Egyedi esetről van szó”, magyarázta Corduneanu.

Hirdetés