A joghallgatóknak is büdös a büntetőjog módosítása

Alkotmánnyal a kezükben álltak ki a jogi kar lépcsőjére.
Hirdetés
A Bukaresti Egyetem jogi karának mintegy 250 hallgatója tiltakozott némán ma délben az épület bejárati lépcsőjén annak tartalma és módszere ellen, ahogy a parlament módosítani akarja a büntető törvénykönyvet és a büntető perrendtartást. 
 
(A módosítást a Florin Iordache vezette különbizottság tárgyalja az ügyészi és bírói szervezetek felháborodása mellett, az ő álláspontjuk figyelembe vételére ugyanis nem mutat hajlandóságot a bizottság PSD-ALDE alkotta többsége. Az ügyészek azt róják fel, a módosítások ellehetetlenítenék a munkájukat, ha életbe lépnek: lehallgatást csak a célszemély tudtával végezhetnének, videó- és hangfelvételek csak korlátozott módon lehetnének bizonyítékok, a gyanúsított jelen lehetne szinte minden nyomozati tevékenységnél stb.)
 
A joghallgatók az alkotmánnyal a kezükben álltak ki ma az egyetem lépcsőjére arra utalva, hogy a módosítások sértenék az alkotmányt és a jogállamot. Iași-ban a joghallgatók az egyetem folyosójára álltak ki olyan feliratokkal a kezükben, mint Tudorel Toader, nem vagy a példaképünk (az igazságügyi miniszter ugyanis bütnetőjogot oktatott ezen az egyetemen, mielőtt miniszterré nevezték ki), Nem akarunk bűnözőköztársaságot, Szolidárisak vagyunk a bírók és ügyészek tüntetésével.
 
Ugyanúgy némán álltak, mint két napja a Bukaresti Táblabíróság többszáz bírója és ügyésze az igazságügyi palota lépcsőjén. Tegnap több bíróság is bejelentette, hogy naponta megszakítja rövid időre a tevékenységét a déli órákban tiltakozásképp az igazságügyi törvénymódosítások elfogadásának módja ellen, illetve konkrétan egyes módosítások ellen, amelyek korlátozhatják az igazságszolgáltatás függetlenségét.
 
Ugyancsak kedden jelentette be az egyik országos diákszövetség, hogy csatlakozik a hetek óta tartó tüntetésekhez az igazságügyi törvények módosításai és a btk. tervezett módosításai ellen. Kolozsváron már kedd este utcára vonultak:
 

Hirdetés