Katonai ügyészség: bizonyos, hogy diverzió történt 1989 decemberében

Vagyis az új hatalom trükközve, halálos áldozatokon átgázolva legitimálta az uralmát.
Hirdetés

1989-ben decemberében, a forradalom idején az ország történetében egyértelmű, egyedülálló összetettségű és mértékű katonai diverzió történt az új hatalom legitimálása érdekében – közölte hétfőn a legfőbb ügyészség katonai osztálya.

Az ország legnagyobb – a bukaresti, a kolozsvári és a jászvásári – egyetemei jogi karainak közreműködésével lefolytatott vizsgálat kiderítette, hogy 1989 decemberében, a Ceauşescu-diktátorpár elmenekülését követően nem keletkezett hatalmi vákuum, és arra is fény derült, milyen magatartást tanúsítottak az új politikai és katonai vezetők, és hogyan próbálták a hatalmukat a bel- és a külföldi közvélemény előtt legitimálni.

Mindemellett részben sikerült rekonstruálni az új vezetés legitimálását szolgáló, december 22-e este kezdődött katonai diverzió elemeit.

Az ügyészség szerint egyértelmű, hogy a diverzió létezett, több vonalon is összetett módon nyilvánult meg, és számos haláleset, sérülés és rongálás legfőbb oka volt.

A közvéleményt folyamatosan félretájékoztatták a közszolgálati televízión és rádión, valamint a katonai távközlési rendszereken keresztül, ennek nyomán alakult ki a terrorfenyegetésről szóló országos pszichózis. Arra is fényt derítettek, hogyan továbbították a diverziókeltést szolgáló katonai parancsokat.

Hirdetés

Mint kiderült, Románia még 1987-ben importált olyan eszközöket, amelyek célja a gépfegyvertűz hangjának utánzása volt. Emellett különböző diverziókeltési eszközökkel folyamatosan nyomást gyakoroltak annak a târgoviştei katonai egységnek a vezetőire, ahol a diktátorházaspárt fogva tartották, a legfelsőbb katonai körökből érkező parancsok pedig arra vonatkoztak, hogy végezzenek Ceauşescuékkal.

A legfőbb ügyészség tavaly novemberben emberiesség elleni bűncselekmények ügyében is nyomozást indított az 1989-es forradalom ügyében, mivel a gyanú szerint az ország új vezetése saját hatalmának legitimálása érdekében számos ember halálához járult hozzá.

Hirdetés