Egy magyar üzletember levédette az Arsenie Boca-márkanevet

Övé a brand, a legendává vált ortodox szerzetest ábrázoló szuvenírek hamisítványok.
Hirdetés

Úgy tűnik, egy szemfüles magyar üzletember EU-szinten levédette a romániai ortodox hívek körében elképesztően népszerű Arsenie Boca szerzetes ábrázolását, most pedig megpróbálja érvényesíteni jogait.

A Hunyad megyei felsőszilvási ortodox kolostornál, Arsenie Boca kegyhelyénél tevékenykedő szuvenírárusok felszólítást kaptak egy ügyvédi irodától, hogy nincs joguk a 28 éve halott, azóta kultikus alakká vált szerzetes arcképét és nevét használni a különféle tárgyakon, mivel azt egy magyarországi üzletember levédette az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalánál (EUIPO).

Az ügyvédi felszólítás szerint az árusoknak licencengedélyért kell folyamodniuk a márkanév tulajdonosához, különben megszegik a vonatkozó romániai törvényeket és uniós szabályozásokat. Minden, Arsenie Bocát ábrázoló és a nevét viselő kegytárgy, szuvenír stb. hamisítvány, így az árusok bűncselekményt követnek el, ha ezeket árulják – folytatja a levél, amely arra figyelmezteti az árusokat, hogy ha nem kérnek engedélyt, a márkanév tulajdonosa feljelentést tesz ellenük.

Az EUIPO adatbázisa szerint a kecskeméti illetőségű Sándor Andor egy Arsenie Bocát ábrázoló formatervezési mintára és a szerzetes nevére (Pr. Arsenie Boca) kért és kapott EU-szintű védjegyoltalmat, amely 2017 elejétől érvényes és 2021 végéig tart.

Hirdetés

Lucian Buzlea, a Sándor Andor cégét Romániában képviselő ügyvéd szerint ügyfelének igénye megalapozott, az Arsenie Bocát ábrázoló tárgyak nagy része Kínából származik és teljesen ellenőrizetlenül forgalmazzák.

A szerzetes kultuszát nem támogató Román Ortodox Egyház Patriarchátusának szóvivője, Vasile Bănescu szerint az egyházi vezetés nem kívánja kommentálni a helyzetet. A szóvivő megjegyezte: Bocát nem avatta szentté az ortodox egyház.

Az Erdély szentjének is nevezett Arsenie Boca szerzetest az egyik legnagyobb hatású román ortodox papnak tartják. Életében is ortodox hívők ezreit vonzotta, ezért a Szekuritáté meghurcolta, politikai fogolyként több börtönben is raboskodott. 1989 novemberében bekövetkezett halála és a rendszerváltás után kultusza felerősödött, naponta hívők százai zarándokolnak el csodatevőnek tartott sírjához a felsőszilvási ortodox kolostorba.

Hirdetés