Nem a függetlenségpárti pártoknak áll a zászló Katalóniában

Igaz, a legutóbbi felmérés szerint a spanyolbarát oldal sem tudna kormányozni.
Hirdetés

Az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középutas párt nagy eséllyel megnyerheti a katalán parlamenti választásokat december 21-én – derült ki a La Vanguardia című katalán országos napilapban vasárnap megjelent felmérésből.

A GAD3 közvélemény-kutató cég december elején készített felmérése szerint a párt a szavazatok 23,1 százalékát szerezheti meg, amit 30-31 képviselői helyre válthat.

A helyi mandátumkiosztási szabályok szerint azonban mégsem a Ciudadanosnak lehet a legnagyobb parlamenti frakciója, hanem a függetlenségi Katalán Köztársasági Baloldalnak (ERC), amely 21,5 százalékos támogatottsággal másodikként juthat be a törvényhozásba. Ezzel 31-32 mandátumot nyerhet, mivel

szavazataik alacsonyabb népességű területeken élőktől érkeznek, a választási törvény pedig ezeknek a voksoknak nagyobb súlyt ad.

A harmadik lehet a pártok versenyében a Brüsszelben tartózkodó Carles Puigdemont volt katalán elnök pártja, az Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya), 18,2 százaléknyi szavazattal 30-31 képviselője foglalhat helyet a parlamentben.

A Katalán Szocialista Párt (PSC) 16,5 százalékos támogatottsággal 22 mandátumhoz juthat, a baloldali Katalónia közösen (Catalunya en Común) 7,4 százalékkal 8 képviselőt delegálhat, a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) a voksok 7,1 százalékával szintén 8 mandátumot kaphat.

Utolsó lehet a függetlenségi Népi Egység (CUP) nevű radikális baloldali párt 5 százalékos támogatottsággal és 5 parlamenti képviselői hellyel.

Hirdetés

A közvélemény-kutatás szerint a választásokon külön induló függetlenségi pártok mandátumai közösen sem érnék el a kormányzóképes többséget. A 135 fős törvényhozásban ehhez 68 képviselői hely szükséges.

Viszont a függetlenséget ellenző blokk, a Ciudadanos, a PSC, a PP sem rendelkezne együtt ekkora létszámmal, így

a mérleg nyelve – ahogy ezt már korábban több felmérés is kimutatta – a baloldali Katalónia közösen nevű párt lehet,

amely ellenzi a katalán függetlenséget, de támogatja, hogy arról tartsanak szabályos népszavazást.

A GAD3 szerint 82 százalékos választási részvétel várható, amely a legmagasabb lenne a katalán helyi parlamenti választások történetében.
 

Hirdetés