Kolozsvár: 11 alkalmazottból legalább egy az IT-szektorban dolgozik

Hat év alatt 75 százalékkal nőtt az IT-vállalatok száma a kincses városban.
Hirdetés

A felmérések szerint Kolozsváron 11 alkalmazottból legalább egy az IT-szektorban dolgozik. Az ARIES Transilvania IT-csoport elnöke, Voicu Oprean sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy Kolozsvár a legjelentősebb IT-központ Romániában, Bukarest után.

„Kolozsváron az IT-vállalatok száma több mint 75%-kal nőtt 2011-hez képest, ez jóval az országos átlag fölött áll. (…) A 1 235 kolozsvári IT-cég 14 036 alkalmazottat foglalkoztat, ez a város összes munkavállalójának 8,7%-át jelenti, vagyis 11 alkalmazottból egy az informatikai szektorban dolgozik. Ha hozzájuk számítjuk az egyéni vállalkozókat és a kisvállalkozásokat is, akkor 20 000-re emelkedik azon személyek száma, akik 2016-ban az IT szektorban dolgoztak” – mondta Voicu Oprean.

Az ARIES Transilvania elnöke azt is elmondta, hogy 2017 végére országos szinten az IT-cégek száma meg fogja haladni a 17 000-et.

Oprean beszélt a startup cégek számának rohamos növekedéséről is, mint elmondta, Kolozsváron az utóbbi 6 évben megháromszorozódott az ilyen jellegű vállalkozások száma.

A sajtótájékoztatón részt vett Emil Boc, Kolozsvár polgármestere is, aki azt mondta: a város jövőjét a fejlesztés és az IT-szektor határozza meg, ezért Innovációs és IT Konzultatív Tanácsot hoztak létre a városi önkormányzat keretében, amelynek 2018 márciusáig ki kell dolgoznia a megyeszékhely 2014–2020-as időszakra szóló innovációs és informatikai stratégiáját. 

Hirdetés