Katalánok ezrei tüntetnek Brüsszelben

Ha már Katalónia exelnöke is ott tartózkodik.
Hirdetés

Több mint tízezren vonultak utcára csütörtökön a belga fővárosban Katalónia elszakadását követelve – írja az MTI.

Az „Ébredj, Európa! Álljunk ki a demokráciáért!” jelmondattal meghirdetett felvonulás résztvevői az októberben leváltott katalán kormány melletti támogatásukat fejezik ki. Carles Puigdemont menesztett elnök és volt kabinetjének négy tagja október vége óta Brüsszelben tartózkodik.

A demonstrációt szervező függetlenségpárti csoportok előzőleg közölték, hogy nagyjából 16-17 ezer embert várnak Katalóniából, akiknek a többsége autóval érkezik, de ezrek jönnek busszal, repülőgéppel és vonattal is.

Sajtójelentések szerint a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) és az Ómnium Cultural nevű civil szervezetek öt repülőgéppel és buszok tucatjaival szállították a tüntetőket Belgiumba, és még a brüsszeli repülőtérről is különbuszokat indítottak a tüntetés helyszínére.

„Ez nem egy belső konfliktus, Európának szerepet kell vállalnia a megoldásban” – mondta Agusti Alcoberro, az ANC alelnöke.

„Nem hagyhatjuk magára az elnökünket, aki itt van száműzetésben” – hangsúlyozta egy tüntető. „Azért vagyunk itt, hogy folytassuk a harcot a függetlenségünkért, s a politikai foglyok szabadon engedését követeljük” – tette hozzá.

Hirdetés

Rendbontásról nem érkeztek hírek, és egyelőre úgy tűnik, hogy ellentüntetést sem hirdettek meg.

A rendőrség arról számolt be, hogy szigorú biztonsági intézkedéseket rendeltek el, végig kapcsolatban lesznek a szervezőkkel, s a helyszínen civil ruhás rendőrök is jelen vannak.

A felvonulás várhatóan délután 4 óra körül ér véget a belvárosban.

 

Hirdetés