Kolozsvári magyar geológust díjazott a Román Akadémia

Silye Lórándot Gheorghe Munteanu-Murgoci díjjal tüntették ki.
Hirdetés

A kolozsvári BBTE Geológiai Intézete magyar tagozatának oktatóját, Silye Lórándot Gheorghe Munteanu-Murgoci díjjal tüntette ki a Román Akadémia Földtudományi Osztálya a Sarmatian foraminiferal assemblages from southern Transylvanian Basin and their significance for the reconstruction of depositional environments című munkájáért – tájékoztat az egyetem közleménye.

Mint írják, a díjazott kötet az első olyan tanulmány, amely behatóan elemzi az egyes, a földgázkutatásban is jelentőséggel bíró dél-erdélyi üledékes kőzettestek képződési körülményeit a parányőslények segítségével. Ugyanakkor az első átfogó őslénytani leírása az Erdélyi-medence déli részén előforduló szarmata (kb. 12 millió éves) fosszilis likacsoshéjúaknak (foraminiferák).

Ezáltal jelentős adatokkal járult hozzá ahhoz, hogy Dél-Erdély földtani fejlődését részletesen feltérképezzék és ezáltal új utakat nyissanak a dél-erdélyi szénhidrogénkutatásban.

A Gheorghe Munteanu-Murgoci díjjal a Román Akadémia Földtudományi Osztálya Románia vagy valamely romániai régió földtanát vizsgáló tudományos munkákat és kutatókat tünteti ki. Ebben az évben a 2015-ben megjelent tanulmányokat díjazták, a díjakat december 15-én adják át Bukarestben, a Román Akadémia ünnepi ülésén.

Hirdetés