Mit kívánt Iohannis és Tudose december 1-jén a románoknak?

Például hogy felelősségteljes politikusok vezessék az országot.
Hirdetés

December elseje jelképezi a román nemzet szabadságra és egységre vonatkozó ideálját, azt a vágyat, hogy felelősségteljes politikusok vezette Romániában éljen – jelentette ki Klaus Iohannis pénteken.

„Kedves románok, ma van a mi nemzeti ünnepünk, ezen a napon hazánkat ünnepeljünk, bárhol is vagyunk. 1918-ban a románok megélték az újraegyesülés örömét. December 1-je jelképezi a mi nemzetünk szabadságra és egységre vonatkozó ideálját, azt a vágyat, hogy felelősségteljes és feddhetetlen politikusok vezette, virágzó Romániában éljünk. Most, a centenárium küszöbén alkalmunk van elgondolkodni, milyennek szeretnénk látni országunkat. Csak együtt, közös elhatározással tudunk olyan erős Romániát építeni, amelyet tisztelet övez Európában és világszerte”

– mondja a Facebookon közzétett videoüzenetében az államfő.

Mihai Tudose kormányfő december 1-jei üzenetében úgy fogalmazott: az egyesülés centenáriuma a nemzeti identitás méltó helyére való visszahelyezésének kiindulópontja lesz.

A miniszterelnök felidézte, hogy a román nép december 1-jén az 1918-as egyesülést ünnepli.

Hirdetés

„1918. december elseje Romániát egységessé és megbecsültté tette, a történelem pedig bebizonyította, hogy ez a pillanat megnyitotta az utat az ország modernizációja felé. A mi küldetésünk az, hogy konkrét szerepet vállaljunk Románia fejlesztésében, jobb közszolgáltatásokat – minőségi egészségügyi ellátást, versenyképes oktatási rendszert, a jelenkori igényeknek megfelelő infrastruktúrát – biztosítsunk”

– szögezte le Tudose.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: december elseje a románok nemzeti eszméinek beteljesedését jelentette, és az egyesülés centenáriuma a nemzeti identitás méltó helyére való visszahelyezésének kiindulópontja lesz.

Hirdetés