Mérget vett be az ítélethirdetés előtt a háborús bűnös Slobodan Praljak

A hágai Nemzetközi Törvényszék tárgyalótermében felfüggesztették az ítélethirdetést. Nem hivatalos értesülések szerint a volt boszniai horvát tábornok a kórházban meghalt.
Hirdetés

A horvát média nem hivatalos értesülései szerint meghalt Slobodan Praljak volt boszniai horvát tábornok, aki mérget vett be szerdán ítélethirdetéskor a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) tárgyalótermében. Hivatalos forrásból  és Hágában ezt egyelőre nem erősítették meg.

A boszniai horvát védelmi tanács (HVO) egykori tábornoka az ítélethirdetés alatt bejelentette, hogy mérget ivott, miután az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló bíróság jogerősen 20 év szabadságvesztésre ítélte. Az ülést berekesztették, mielőtt az ügy három másik vádlottjának ítéletét is kihirdették volna.

Később mentőhelikopter érkezett a törvényszék épületéhez, amely előtt már egy tűzoltóautó és egy mentőautó is parkolt. A bíróságot nem ürítették ki. Helyszíni beszámolók szerint még nem sikerült megállapítani, milyen folyadékot tartalmazott az üveg, és azt sem tudni, mikor folytatódhat az ítélethirdetés.

Az N1 horvát hírcsatorna és Nova Televízió nem hivatalos értesülésekre hivatkozva bejelentette, hogy Praljak valamivel 14 óra után  halt meg kórházban.

A bosnyák fogvatartottak szövetsége szerint várható volt, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) szerdán megerősíti a boszniai horvátok hat egykori vezetője ellen muszlimok terhére elkövetett etnikai tisztogatás ügyében hozott elsőfokú ítéletet, ugyanakkor sokkolta őket, hogy félbe kellett szakítani az ülést, mert az elítéltek egyike állítólag mérget ivott.

Az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló bíróság jogerősen 25 év szabadságvesztésre ítélte Jadranko Prlicet, az 1993-ban egyoldalúan kikiáltott Herceg-Boszniai Horvát Köztársaság „kormányfőjét”, két társát, Bruno Stojicot és Slobodan Praljakot pedig 20-20 évre.

Hirdetés

Az ülést berekesztették, mielőtt az ügy három másik vádlottjának ítéletét is kihirdették volna, mivel Praljak felállt, azt kiáltotta, hogy ő nem háborús bűnös és kiivott egy, állítása szerint „mérget” tartalmazó üveget. Jasmin Meskovic, a boszniai fogvatartottak szövetségének elnöke a sajtónak úgy nyilatkozott: sokkolták a hágai bíróságon történtek, mert a bűncselekmények áldozatai senkinek, Praljaknak sem kívánnak semmi rosszat.

Hamadija Jahic, Mostar volt polgármestere felhívta a boszniaiakat, főleg Mostar lakosait, hogy kerüljenek el minden incidenst és gondoljanak a holnapra. „A jövőbe kell néznünk, a hágai bíróság végzi a munkáját (…) nekünk továbbra is együtt kell élnünk és építenünk a jövőt” – szögezte le Jahic a boszniai közszolgálati televíziónak (BHT) adott interjújában.

Az 1992-1995-ös boszniai háborúban körülbelül százezren vesztették életüket, és több mint egymillió embernek kellett elhagynia otthonát. A Nemzetközi Törvényszék 1993-ban jött létre, fennállása alatt 161 ember ellen emelt vádat és 84-et ítélt el. Az eseti bírói fórum megbízatása decemberben jár le hivatalosan, a fennmaradó ügyeket az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) veszi át.

 

Hirdetés