Carles Puigdemont Brexit-típusú szavazásra buzdít

A száműzött katalán ex-elnök kivezetné Katalóniát az EU-ból.
Hirdetés

Katalónia volt elnöke Brüsszelben nyilatkozott egy izraeli televíziónak: egészen konkrétan népszavazásra szólította fel Katalóniát, mégpedig abban az ügyben, hogy maradjon-e a tartomány az Európai Unióban, vagy sem.

Carles Puigdemont keményen beszólt az Uniónak, mondván, hogy „dekadens, avítt országok klubja”, ahol a hatalom a kevesek kezében összpontosul, és „ugyancsak megkérdőjelezhető” gazdasági érdekeket követ.

„Lássuk, mit mond a katalán nép. Talán nincsenek épp annyian, akik ennek az Uniónak a tagjai szeretnének lenni… Ez az EU nagyon érzéketlen az emberi jogok lábbal tiprásával szemben, egy európai tartomány demokratikus jogával szemben, csak azért, mert egy poszt-francói jobboldal így akarja”, jelentette ki az ex-elnök.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök abszurdnak nevezte Puigdemont javaslatát, az Európai Bizottság egyik szóvivője pedig az ügyre vonatkozóan megjegyezte, hogy Európa „demokráciák uniója, ahol a törvény az úr”.

Puigdemont nyilatkozata élesen eltér a katalán függetlenségpárti fősodorétól, amely eddig ragaszkodott ahhoz, hogy az esetleg létrejövő Katalán Köztársaság az EU része marad. Az ex-elnök pártja, a Katalán Demokrata Párt (PDeCat) és korábbi koalíciós partnere, a Köztársasági Baloldal (ERC) képviselői hétfőn kijelentették: továbbra is támogatják az EU-ban maradást.

Puigdemont hétfői kirohanása valószínűleg annak az elégedetlenségnek tudható be, hogy az Európai Unió nem hajlandó elfogadni egy esetleges független Katalóniát, továbbá nyíltan Spanyolországot támogatta abban a konfliktusban, amely a katalán vezetés több tagjának börtönbe zárásával végződött.

Hirdetés

A volt katalán elnök még a hétfői napon visszatért korábbi nyilatkozatára, és Twitter-bejegyzésében finomított kijelentésein. Amint írta, a függetlenségpárti mozgalom EU-párti, de egy megreformált Uniót szeretne. Idézünk: „A katalán ügy esély egy erősebb Európai Unióra, ahol a polgárok kezében nagyobb hatalom van, mint az államokéban.”

Érthető a visszafogottabb hangvétel, ugyanis az ex-elnök pártjának konzervatív támogatói, illetve a mérsékelt függetlenségpártiak nemtetszéssel figyelik a katalán gazdaság ingadozását az október 1-i népszavazás után.

A spanyol El País napilap által vasárnap közzétett felmérés szerint a függetlenséget támogatók és az azt ellenzők aránya jelenleg egyenlő.

Hirdetés