Az USR azt akarja, hogy Románia az EU kemény magjához tartozzon

Meg persze alacsonyabb választási küszöböt.
Hirdetés

Az Európai Unió gazdasági és politikai „kemény magjához” tartozó országokhoz való felzárkózást szorgalmazza a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), amely dokumentumot fogadott el erről egy, az EU jövőjéről szóló konferencián, Temesváron. A párt egyben a választási küszöb csökkentését is kéri.

A Románia és a többi európai ország közti szakadék csökkentését szorgalmazó dokumentum 12 pontban foglalja össze azokat a következtetéseket, amelyeket az európai politikai szakértők és az európai pártok képviselői megfogalmaztak.

Az USR a dokumentumban Románia haladéktalan felvételét sürgeti a schengeni övezetbe, valamint az euroövezethez való felzárkózásra való „alapos felkészülésre” szólít fel.

A határozatban az USR követeli a kormánytól, hogy az Európai Unió értékeihez és alapelveihez igazodó politikát folytasson, és garantálja a jogállamiságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Hirdetés

Kérik az Európai Bizottság által az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus keretében idén november 15-én megfogalmazott következtetések figyelembevételét, valamint választási reform bevezetését országos és európai szinten, konkrétan a választási küszöb 5 százalékról 3 százalékra való csökkentését és nemzetközi jelöltlisták elfogadását EP-választások alkalmával.

A temesvári konferencián új platform is alakult a párton belül: az EUSR, amely az Európai Unióval kapcsolatos kérdésekkel, az Európához közelítő romániai kezdeményezésekkel foglalkozik majd.

Hirdetés