Az USR kimaxolja a trollkodást a parlamentben

Hogy késleltesse a megosztott áfafizetés törvényének elfogadását.
Hirdetés

Az ellenzék egyszerű matematikai okokból képtelen megakadályozni bizonyos jogszabályok parlamenti elfogadását, ehhez ugyanis nincs elég szavazata, de különféle módszerekkel késleltetheti a törvényhozás folyamatát.

Mi az a filibuszter?

A filibuszter a rómaiakig visszanyúló módja a parlamenti obstrukciónak és az jelenti, hogy a törvényhozás valamelyik tagja vég nélküli beszéddel vagy nagy számú módosítási javaslattal késleltet egy procedúrát vagy szavazást. Az Egyesült Államokban népszerű ez az eszköz, a szenátusban ugyanis nincs korlátozva a felszólalások időtartama, így előfordul, hogy valamelyik szenátor akár 10-12 órás beszédet is mond, hogy húzza az időt.

Az USR arra készül, hogy elkövesse a bukaresti parlament első filibuszterét, hogy hátráltassa a megosztott áfafizetésről szóló törvény tervezetének elfogadását.

Claudiu Nasui USR-képviselő bejelentette, hogy pártja ötezer módosító javaslatot nyújtott be a tervezethez, amely a képviselőház költségvetési és pénzügyi bizottságának keddi ülésének napirendjén szerepel.

„Vagyis 821 oldalnyi módosítást, amit majd a bizottságban és a plénumban fel kell olvasni, meg kell vitatni és szavazni is kell róla. (…) Nem tudjuk megakadályozni őket, de legalább nehezebbé tesszük az életüket, ha már elveszik tőlünk az esélyt a normális élethez a saját országunkban. A házszabályzat pedig megengedi, hogy bármennyi módosítási javaslatot benyújtsunk”

– írta Facebok-oldalán Claudiu Nasui.

Hirdetés

Az USR-politikus szerint így kívánnak visszavágni a PSD-ALDE többségnek, amelynek tagjai gyakran a törvényhozási procedúrával visszaélve akadályoznak meg vagy hátráltatnak elenzéki javaslatokat.

„Amióta a parlamentbe jutottunk, a PSD-ALDE folyamatosan zaklat a híres »procedúrával«. Huszonhét éve, mióta ők a politikában vannak, volt idejük a a parlamenti procedúra szakértőivé válni. Hol nem ott írtuk alá, ahol kellett volna, hol túl keveset, hol túl sokat ültünk. Ők pedig az utolsó vesszőig is elmennek, ha a saját érdeküket védik. Egyesek közülük maguk írták a szabályokat, amiket most ránk kényszerítenek”

– tette hozzá a képviselő.

Az USR nem támogatja a megosztott áfafizetésről szóló törvény elfogadását, mivel az még inkább bürokratikussá teszi az amúgy is szövevényes gazdasági rendszert. A megosztott áfafizetés törvénytervezete előírja, hogy a cégek külön számlát nyissanak az áfának, ami plusz adminisztrációval jár. Egyelőre nem világos, milyen végleges formában fogadják el a türvényt – ha egyáltalán elfogadják –, Mihai Tudose kormányfő ugyanis nemrég azt mondta, a jogszabály elsősorban a fizetésképtelen vagy csődbe jutott vállalatok számára lesz kötelező.

Hirdetés