Itthon maradásra kényszeríthetik a friss diplomásokat

Mert tömegesen megy külföldre dolgozni a fiatal szürkeállomány.
Hirdetés

Az állam korlátozhatja a fiatal diplomások külföldi munkavállalását, mivel a frissen végzettek masszívan távoznak az országból.

Egyelőre semmilyen konkrét lépés nem történt ez irányba, de az oktatásügyi minisztériumot foglalkoztatja a kérdés. Az év elején a Román Akadémia tett egy hasonló javaslatot a Románia következő húsz évre szóló fejlesztési stratégiában. A javaslat szerint az államilag finanszírozott felsőoktatásban végzetteket kötelezni kell, hogy legalább a tanulmányaikéval azonos ideig Romániában dolgozzanak, ellenkező esetben fizessék vissza az összeget, amit az állam a képzésükre költött.

A javaslatra felhördültek diákszervezetek, azt mondták, hogy ez totalitárius intézkedés lenne, a friss diplomásokat engedni kell szabadon munkát vállalni bárhol az EU-ban.

Az oktatásügyi minisztérium egyik nemrégiben született dokumentumában – amit a profit.ro gazdasági portál ismertet – azonban ismét megjelenik az ötlet, amelyet a szaktárca az oktatási törvény módosításával lát megvalósíthatónak, a közoktatást szabályozó jogszabály ugyanis jelenleg nem tartalmaz semmiféle ehhez hasonló megkötést.

A dokumentumot aláíró Liviu Pop miniszter szerint az oktatásügyi szaktárcát foglalkoztatja a képzett munkaerő elvándorlása és nem utasítja el egyértelműen, hogy a friss diplomásokat az országban maradásra kötelezzék.

Hirdetés