Iohannis: ne vezessék az államot bűnvádi vizsgálat alatt álló személyek

Az elnök a kormány gazdaságpolitikájának is nekiment.
Hirdetés

Nem kellene vezető tisztséget betölteniük az állam élén azoknak a személyeknek, aki ellen bűnvádi eljárás folyik – jelentette ki Klaus Iohannis államfő pénteken Göteborgban.

Az elnök arra az újságírói kérdésre válaszolt, hogy szükségesnek tartja-e Liviu Dragnea lemondását a képviselőház elnöki tisztségéről, miután a korrucióelenes ügyészség (DNA) újabb bűnvádi eljárást indított ellene.

Az államfő azt is közölte, nem hisz abban, hogy jövőre megszüntetik az igazságügyi reformok ellenőrzésére szolgáló Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmust (CVM) Romániával szemben. Szerinte a kormánykoalíció tagjainak erre irányuló optimizmusa alaptalan.

Iohannis a kormány gazdaságpolitikáját is bírálta: szerinte nem fenntartható egy túlnyomóan fogyasztáson alapuló gazdasági növekedés, hozzátéve, hogy a kormány nem tett eleget feladatainak a közberuházások bátorítása terén.

„Tudják jól, hogy nem kommentálom mások állításait. Én maradok azon véleményemnél, hogy egy túlnyomóan fogyasztáson alapuló gazdasági növekedés nem fenntartható, ezt mondja minden gazdasági szakember is. Ez nem azt jelenti, hogy csökkentenünk kéne a fogyasztást, nem, gondoskodnunk kell a másik vetületről is, a közberuházásokról, a befektetéseket serkentő intézkedésekről. E téren szomorúan kell megállapítanunk, hogy – legalábbis a kormány részéről – nem tettek eleget ezirányú kötelességeiknek ebben az évben: nagyon kevés pénzt fektettek közberuházásokra” – jelentette ki az államfő.

Hirdetés

Iohannis ezzel Mihai Tudose miniszterelnök korábbi kijelentésére reagált, miszerint a fogyasztási trendek Románia modernizációját bizonyítják, nem kell problémaként tekinteni azokra.

Klaus Iohannis az Európai Unió szociális jogokkal foglalkozó csúcstalálkozóján vesz részt Göteborgban.

Hirdetés