Figyelem! A nagyszülő káros az unokák egészségére!

Legalábbis erre a következtetésre jutottak a brit tudósok. Jaj nekünk!
Hirdetés

Az a helyzet, hogy az unokáikat édességgel és jó zsíros ételekkel „tömő” nagyszülők veszélyeztetik a gyermekek egészségét, sőt, idővel akár rákot is „okozhatnak”.

Mi van, kérdezheti akárki. Nos, ez van. A Glasgow-i Egyetem egy kutatócsoportja 18 ország 56 vonatkozó tanulmányának adatait vizsgálta meg, és ezek alapján jutott a döbbenetes következtetésre.

És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy ha a nagyszülők dohányoznak is, akkor a gyermekeknek végképp annyi, mert a házban terjengő füst később tüdőrákot okozhat.

Dr. Stephanie Chambers, a kutatócsoport vezetője szerint azonban mindenki lenyugodhat, legalábbis ami a szándékosság gyanúját illeti, ugyanis a nagyszülők gyakorlatilag akaratukon kívül betegítik meg unokáikat.

A kutatók korábban főleg a szülők hasonló káros hatásait vizsgálták a gyermekeikre nézve, ezért a nagyszülők eddig elkerülték a „felelősségre vonást”. De most már muszáj erről is beszélni, hiszen a nyugati világban a nagyfokú munkavállalás miatt a gyermekek egyre több időt töltenek a nagyszüleikkel, akik persze tolják beléjük az édességeket meg a zsírbő kajákat, és az is előfordul, hogy rágyújtanak a pipára. Persze csupa jóindulatból jönnek a sütihegyek: a nagyszülők így jutalmazzák a jó unokákat, vagy így fejezik ki irántuk való szeretetüket. Olyan helyzet is előfordul viszont, hogy a gyerekkorában szegénységben élő, esetleg éhező nagyszülők túletetéssel kompenzálnak.

Hirdetés

Hála Istennek, a kutatás során nem találtak semmiféle összefüggést az unokák egészsége és a nagyszülők esetleges alkoholfogyasztása között. Sőt, kiderült, hogy a nagyszülők támogatják a gyerkőcök mozgását!

Egy dolgot azonban nem vizsgáltak a derék tudósok: mekkora a nagyszülőkkel eltöltött idő lelki hozadéka. Pedig nem ártott volna ezt is lemérni, ha már mérleget készítenek.

Hirdetés