Mindenki nyugodjon le, a szex nem okoz szívhalált

Akik valamiért mégis belehalnak, azok többnyire férfiak.
Hirdetés

A szex nagyon ritkán okoz hirtelen szívhalált egy új amerikai kutatás szerint, melyről a BBC számolt be, magyarul pedig az MTI tudósít róla.

A kutatók 4557 hirtelen szívhalál adatait elemezték. Azt találták, hogy csak 34 történt szexuális együttlét alatt vagy egy órán belül utána. Férfiak számára rossz hír, hogy az utóbbiak közül 32 volt hímnemű.

A kaliforniai Cedars-Sinai Kardiológiai Intézet munkatársa, Summet Chugh elmondta, tanulmánya volt az első, amelyik a szexuális tevékenységet mint a hirtelen szívhalál lehetséges kiváltó okát vizsgálta volna. A kutatást az Amerikai Kardiológiai Társaság (AHA) konferenciáját mutatták be.

Szívleállás az, amikor a szív valamilyen működési zavar miatt nem dobog tovább. Akinek leáll a szíve, az elájul, nem vesz levegőt, és ha nem végeznek rajta szív-tüdő (CPR) újraélesztést, akkor meghal. Nem azonos a szívrohammal, amikor a vér nem jut a szívbe, mert a véráram útja elzáródik.

A szex viszont okozhat szívrohamot, ez eddig is köztudott volt, ám a szívleállással való összefüggését eddig nem vizsgálták. Chugh és kollégái 2002 és 2015 között az oregoni Portlandben történt szívhalálok kórházi adatait vizsgálták meg. Az esetek mindössze egy százaléka kötődött szexuális aktushoz. A páciensek túlnyomó többsége férfi volt, többségében középkorú és már volt szív- és érrendszeri panasza.

A Brit Kardiológiai Alapítvány azt javasolja a szívrohamon vagy szívműtéten átesett pácienseknek, hogy négy-hat hetet várjanak a szexuális élet újrakezdésével.
 

Hirdetés