Átment a szenátuson az RMDSZ börtön-tervezete

Enyhíti a fogvatartottak szabadulási feltételeit a módosítási javaslat.
Hirdetés

Hallgatólagosan – azaz a megvitatásra megszabott határidő túllépése miatt automatikusan – elfogadta a szenátus RMDSZ-es képviselők és szenátorok módosító javaslatát, amely enyhítené a börtönből szabadulás feltételeit.

A tervezetet az előző parlamenti ciklus végén terjesztették be először, de a választások és az új parlament megalakulása miatt nem került napirendre, így márciusban ismét benyújtották a felsőházban, némi módosítással.

A Büntető törvénykönyvet módosító javaslatok között szerepel többek között, hogy a tíz évnél nem nagyobb börtönbüntetések esetében a feltételes szabadlábra helyezés lehetséges lesz az évek felének letöltése után. Jelenleg az ítélet kétharmadának letöltése után helyezhető feltételesen szabadlábra egy elítélt.

Jelentősen meggyorsítaná a feltételes szabadulás folyamatát az a javaslat, amely szerint az elítélt által benyújtott szabadlábra helyezési kérelemről a szabadságmegvonást felügyelő bíró döntene három napon belül. Jelenleg a kérelmet bíróság bírálja el, a döntésnek nincs megszabott határideje.

A 60 évesnél idősebb elítéltek esetében a büntetés egyharmadának letöltése után kérhető lesz a feltételes szabadlábra helyezés, jelenleg a törvény a büntetés felének letöltéséről szól (tíz évnél nem nagyobb büntetés esetén).

Hirdetés

Az RMDSZ azt is lehetővé tenné, hogy a legfeljebb egy évre ítélt személyek házi őrizetben is letölthessék büntetésüket.

Könnyítenék a börtönírók helyzetét is: a tervezet szerint minden egyes megírt tudományos munka vagy bejegyzett találmány 20 nappal rövidítené le a büntetést.

A tervezet esetében a döntő fórum a képviselőház.

Hirdetés