Találja ki, hol lesz idén a főtéri koripálya Kolozsváron!

Még csak műemlékvédelmi engedély és a magyar tanácsosok bólintása sem kellett hozzá.
Hirdetés

Érdekes újítást vezettek be az illetékesek a Kincses Város főterén. Mint tudjuk, jó pár éve korcsolyapályát építtet a derék városvezetés minden télelőn a Főtérre, a népjólét és –öröm gerjesztése céljából. Aki járt ott, tudja: lehet szépen korizni körbe-karikába, bömböl a remek gagyimuzsika, és a nép örül.

Igen ám, de úgy tűnik, idén télen meglepetésben lesz részünk, ami a főtéri korcsolyázást illeti. Amint a fotón is látszik, a pálya a Mátyás-szobor köré épül. Elképzelhető, hogy a jó városvezetők így akarják megvédeni a szobrot a további rongálással szemben? Ha így van, akkor elég sajátosan értelmezik a műemlékvédelmi törvény vonatkozó rendelkezéseit, miszerint a műemlékek körül védelmi övezetet kell biztosítani, és ha alapos indokkal valaki mégis rendezvényt akar ott szervezni, akkor ehhez a művelődési minisztérium engedélye kell.

Vagy esetleg mégis ismét arról van szó, hogy valakik, valahol kitalálták, hogy is kell ezt igazán jól csinálni? Amit jelen pillanatban konkrétan tudni lehet: a kolozsvári városi tanács július 11-én szavazott a Karácsonyi Vásár megrendezéséről. Aztán a polgármesteri hivatal kiírta a versenytárgyalást, amelyet augusztus 25-én meg is tartottak. A román sajtóban később meg is jelent a bomba hír a szobor körüli korcsolyapályáról.

 

 

A magyar tanácsosok nem tudták, mi készül

Megkeresésünkre Gergely Balázs városi tanácsos elmondta, hogy a maga részéről sérelmezi a polgármesteri hivatal eljárását, melynek során az illetékesek kizárták a külső és belső (magyar tanácsosok) nyilvánosságot. A Mátyás-szobrot körülölelő jégpálya ötlete önmagában véve nem tekinthető problematikusnak, viszont egy felelős városvezetésnek sokkal körültekintőbb módon kellett volna eljárnia, hiszen köztudott, hogy a Mátyás-szobor a város egyik gyújtópontja, amely tele van ráaggatott frusztrációkkal, érzékenységekkel. Érthető a magyar közösség felháborodása, ugyanis úgy érzi, hogy a legfontosabb szimbólumával játszanak. A polgármesteri hivatalnak konzultálnia kellett volna a koalíciós partnerrel, vagyis az RMDSZ-szel.

Természetesen felmerülnek törvényességi kérdőjelek is. Egyrészt a műemlékvédelmi törvény fokozottan védi az A kategóriás műemlékeket. Másrészt, az általános városrendezési terv (PUG) értelmében egy ideiglenes építmény (a korcsolyapálya) esetén nem szükséges a biztonsági övezet.

De más gyakorlati kérdések is felmerülnek: mennyiben károsíthatja a szobrot a hűtőgépek valamilyen meghibásodása, hogy fér a mentő vagy a tűzoltóság a kordon és a szobor közé, ha valami szerencsétlenség történik. Gergely Balázs kijelentette: magyarázatot kérnek az Országos Műemlékvédelmi Bizottságtól, a Romániai Építész Kamarától, illetve levelet intéznek Emil Boc polgármesterhez.

Hirdetés

Ami a kolozsvári magyar tanácsosok, illetve Oláh Emese alpolgármester felelősségét illeti az ügyben, Gergely úgy nyilatkozott, hogy látható problémákkal fel lehet venni a harcot, viszont ezt az ügyet

a polgármesteri hivatal többségi illetékesei egyszerűen elrejtették előlük.

Az épülő korcsolyapályáról csütörtökön délelőtt fotót posztoló Gergely Balázs Facebook-oldalán közben folyik a vita, hogy szabad-e vagy sem a szoborcsoport köré ilyen létesítményt kialakítani, vannak, akiknek tetszik az ötlet, mások hevesen ellenzik.

Horváth Anna, a városi tanács RMDSZ-frakciójának vezetője szintén a Facebokon reagált, azt írta: a magyar érdekképviselettel és közösséggel szembeni provokatív gesztusnak tartja, hogy a városháza nem egyeztetett vagy tájékoztatott a tervezet változtatásról.

 

Hirdetés