Orbán: Magyarország jó anyaország akar lenni

És megtörténhet, hogy az egymilliomodik visszahonosított magyar állampolgár éppen december 5-én tesz esküt - mondta a miniszterelnök a Magyar Diaszpóra Tanács ülésén.
Hirdetés

Magyarország arra törekszik, hogy jó anyaország legyen, vagyis minden magyar otthona lehessen – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Magyar Diaszpóra Tanács VII. plenáris ülésén, Budapesten, a Várkert Bazárban.

A kormányfő úgy fogalmazott: a diaszpóra a nemzeti büszkeségnek egyszerre forrása és erőtartaléka is.

Egyúttal megköszönte a diaszpórában élő magyaroknak az elmúlt években mutatott támogatást, azt, hogy a világ számos pontján segítik építeni a magyar közösséget.

Orbán Viktor beszédében reményét fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy az egymilliomodik magyar „visszahonosított” állampolgár éppen december 5-én – a kettős állampolgárságról tartott 2004-es népszavazás évfordulóján – tehet majd esküt.

Az eseményen részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is, aki arról beszélt: soha magyar diaszpóra ilyen figyelmet és támogatást nem kapott mint az idén és az elmúlt években, és soha ilyen egységről és hűségről nem tettek tanúságot a diaszpórában élő magyarok.

Hirdetés

A diaszpóra magyarsága „kőkeményen” kiállt Magyarország mellett, köszönjük! – fogalmazott a kormányfő helyettese.

Semjén Zsolt kitért arra: 2010-ben elhatározták, hogy lehetőség szerint a diaszpóra gyökerében emigráns szervezeteiből olyan tömörülések szülessenek, amelyek minden magyar otthonát jelentik. Megállapította, hogy ezek a szervezetek mára át tudtak alakulni ilyen tömörülésekké.

A miniszterelnök-helyettes beszámolt arról is, hogy 2010 óta a nemzetpolitikára fordított források több mint tízszeresére nőttek, és megtörtént a nemzet közjogi egyesítése is.
 

Hirdetés