Már jóvá is hagyta a kormány a Patriot rakétarendszerek beszerzésére vonatkozó törvénytervezetet

Hét rakétaüteget vásárol Bukarest, busás haszonhoz juttatva az amerikai fegyvergyártókat.
Hirdetés

Jóváhagyta a kormány szerdai ülésén az első Patriot rakétarendszer beszerzésére vonatkozó törvénytervezetet.

A tervezetet a parlament elé terjesztik jóváhagyásra.

A törvénytervezet hét, föld-levegő rakétarendszer beszerzésére vonatkozik, összesen 3,9 milliárd dollár értékben (áfa nélkül,) amelyből négyet a légierő, hármat pedig a szárazföldi erők kapnak.

A kormány szerint az első, 764,78 millió dolláros rendszert (áfa nélkül), amelyre már megérkezett az amerikai fél elfogadó levele, már 2017 végéig leszerződik.

A vételár a szükséges szállítóeszközöket, lövegeket, karbantartási felszereléseket, valamint a kezelőszemélyzet kiképzésének költségét is fedezi.

Hirdetés

A kormány szerint a román haderőt a legrövidebb időn belül el kell látni nagy hatósugarú, modern föld-levegő rakétarendszerekkel, amelyek ellenőrzési és vezérlési szempontból összeegyeztethetőek más NATO országok hasonló egységeivel azért, hogy közép- és hosszútávú feladatait el tudja látni.

A törvénytervezet leszögezi: Románia alapvető biztonsági érdeke a szárazföldi telepítésű légelhárítási képességek fejlesztése, a Patriot-rendszerek beszerzése pedig az ország és térség biztonságának megerősítése mellett a Románia és Egyesült Államok közötti stratégiai partnerség megszilárdítását is szolgálja.

Bukaresti tervek szerint a parlament sürgősségi eljárással fogja megszavazni a törvénytervezetet, mert különben nem tudná tartani azt a vállalását, hogy már ettől az évtől kezdődően a GDP két százalékát, több mint hárommilliárd eurót fordít védelmi kiadásokra.
 

Hirdetés