Alkotmányellenes a durva dolgokat tartalmazó pártfinanszírozási törvény

A pártoknál maradtak volna az illegálisan szerzett pénzek, ha a jogszabály életbe lép.
Hirdetés

Helyt adott csütörtökön az alkotmánybíróság az USR, a PMP és a PMP ötven képviselője által benyújtott óvásnak, és megállapította, hogy a politikai pártok tevékenységét és a választási kampányok finanszírozását szabályozó törvény alkotmányellenes.

Döntésében, amelyet egyhangú szavazással hozott meg, az alkotmánybíróság megállapítja, hogy az október elején elfogadott törvény ellenkezik a kétkamarás parlament elvével: a képviselőház döntő fórumként jelentősen módosította a törvénytervezetet, amely így radikálisan megváltozott, így kizárta az első kamarát, vagyis a szenátust a döntési folyamatból.

A testület azt is megállapította, hogy a törvényszöveg több részlete nem felel meg a törvényesség, az egyértelműség, a pontosság és a kiszámíthatóság elvének.

A módosított pártfinanszírozási törvény többek között kiiktatta a jogszabályból a törvénytelenül szerzett kampánytámogatások elkobzását előíró cikkelyt. Arról is rendelkezett, hogy a korábbi szabályoktól eltérően a pártoknak ezentúl csak egy úgynevezett szintetikus, azaz nem részletes éves pénzügyi jelentést kell benyújtaniuk a választási hatósághoz.

Hirdetés