Korrupcióellenes tüntetés Kolozsváron | Fotó: Szabó Tünde
Pénz áll a párthoz
Timi
2017. október 4. szerda, 17:46
Átment a képviselőházon a pártfinanszírozási törvény újabb módosítása.

Döntő fórumként elfogadta szerdán a képviselőház a pártok finanszírozásáról szóló, 2006/334-es törvényt módosító tervezetet. 176 képviselő támogatta szavazatával, 96-an ellene voksoltak, 7 képviselő tartózkodott. A plénum jóváhagyta a jogi szakbizottság jelentésébe foglalt módosító javaslatokat, köztük azt is, amely szerint

kiiktatják a jogszabályból a törvénytelen kampány-hozzájárulások elkobzását előíró cikkelyt.

Ezentúl a politikai pártoknak nyújtott támogatás alsó küszöbét is megszabja a törvény. „A politikai pártoknak az állami költségvetésből évente kiutalt összeg nem lehet kisebb a bruttó hazai termék 0,01%-ánál, és nem haladhatja meg annak 0,04%-át” – állapítja meg a jogszabály.

Ez előírja azt is, hogy a politikai pártok kötelesek minden év április 30-áig benyújtani az Állandó Választási Hatósághoz (AEP) az előző pénzügyi évben a tagsági díjakból befolyt bevételről szóló jelentést, valamint azoknak a tagoknak a listáját, akik a bruttó minimálbér tízszeresénél nagyobb összeget fizettek be a pártnak. Egy újabb módosítás értelmében a politikai pártok minden év április 30-áig kötelesek benyújtani az Állandó Választási Hatósághoz az előző évi bevételeikről és kiadásaikról szóló jelentést.

Az elfogadott módosítások között szerepel az is, amely

szigorúbb bírságokat helyez kilátásba azokra az esetekre, amikor az adományok összege meghaladja a törvény által előírt küszöböt.

Ezek a kihágások 10 ezertől 25 ezer lejig terjedő bírsággal sújthatók a javaslat szerint. Amennyiben a törvény által megszabottakon kívül más forrásokból is finanszírozzák a pártot, 15 ezertől 50 ezer lejig terjedő bírságra számíthatnak (amennyiben a tett nem minősül bűncselekménynek), és 100 ezertől 200 ezer lejig terjedő bírság róható ki arra az alakulatra, amelyik a törvény által meghatározott határidőig nem használja fel pártszékház vásárlására az adományoként erre a célra kapott összegeket (amennyiben a tett nem minősül bűncselekménynek).

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselői nem értettek egyet a módosításokkal. Lucian Daniel Stanciu-Viziteu USR-s képviselő bejelentette, hogy alkotmányossági kifogást nyújt be a jogszabály ellen.

A szenátus előzőleg elfogadta a tervezetet, a képviselőház döntő fórum volt az ügyben. 

Legutóbb 2016-ban módosították a törvényt, akkor például úgy, hogy kampányok idején ne a politikai alakulat, hanem a jelölt kapja a támogatást. 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/23378
Bemutatta megingathatatlannak tűnő bizonyítékait a református egyház jogi képviselője, a csütörtöki bírósági döntés azonban teljes mértékben kiszámíthatatlan. Aztán Strasbourg következhet.
Kérdés: a kizárólag a lakók zsebét terhelő nagy homlokzatfelújítási kampány után mi lesz a graffitisekkel? Kitiltják őket? Járőrözni fognak a kedves városatyák? Na?
A mioritikus nemzeti mítoszokat élvezettel és szakértelemmel romboló román törtnész továbbra is kényelmetlen figura a nackórollert hajtó román gondolatvezérek számára.
Az ukrán nyelvű plakátok Ungvár, Munkács és Beregszász melletti főutak mentén jelentek meg.
Miután a Velencei Bizottság nyilvánosan is elkezdett aggódni a btk és az igazságügyi törvények módosításai miatt.
Az éppen zajló 4. Kolozsvári Zsidó Napokon hangzottak fel Eisikovits Mihály dallamai Laczkó Vass Róbert színművész előadásában, Nagy Gergő zongorakíséretével.
Ma még pompásan virítanak a gesztenyefák virágbugái a kolozsvári nemzeti színház oldalán. Október végén! De holnap már jön a hideg meg a zimankó. És az őszi tavasznak vége.
Ceaușescu a magyarok bőrén építgette a román nacionálkommunizmust, és reformok helyett szélsőséges nacionalizmussal takarózott, ahogy komolyabb válsághelyzetbe került.
Van remény? Erdély, a Partium és a Bánság szövetséget köt, hogy fejlesztési stratégiák terén bár, de leváljon a bukaresti bojárkormányról.
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Ötszáz éve is orvoshiány volt Erdélyben, nem csak ma.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.