Korrupcióellenes tüntetés Kolozsváron | Fotó: Szabó Tünde
Pénz áll a párthoz
Timi
2017. október 4. szerda, 17:46
Átment a képviselőházon a pártfinanszírozási törvény újabb módosítása.

Döntő fórumként elfogadta szerdán a képviselőház a pártok finanszírozásáról szóló, 2006/334-es törvényt módosító tervezetet. 176 képviselő támogatta szavazatával, 96-an ellene voksoltak, 7 képviselő tartózkodott. A plénum jóváhagyta a jogi szakbizottság jelentésébe foglalt módosító javaslatokat, köztük azt is, amely szerint

kiiktatják a jogszabályból a törvénytelen kampány-hozzájárulások elkobzását előíró cikkelyt.

Ezentúl a politikai pártoknak nyújtott támogatás alsó küszöbét is megszabja a törvény. „A politikai pártoknak az állami költségvetésből évente kiutalt összeg nem lehet kisebb a bruttó hazai termék 0,01%-ánál, és nem haladhatja meg annak 0,04%-át” – állapítja meg a jogszabály.

Ez előírja azt is, hogy a politikai pártok kötelesek minden év április 30-áig benyújtani az Állandó Választási Hatósághoz (AEP) az előző pénzügyi évben a tagsági díjakból befolyt bevételről szóló jelentést, valamint azoknak a tagoknak a listáját, akik a bruttó minimálbér tízszeresénél nagyobb összeget fizettek be a pártnak. Egy újabb módosítás értelmében a politikai pártok minden év április 30-áig kötelesek benyújtani az Állandó Választási Hatósághoz az előző évi bevételeikről és kiadásaikról szóló jelentést.

Az elfogadott módosítások között szerepel az is, amely

szigorúbb bírságokat helyez kilátásba azokra az esetekre, amikor az adományok összege meghaladja a törvény által előírt küszöböt.

Ezek a kihágások 10 ezertől 25 ezer lejig terjedő bírsággal sújthatók a javaslat szerint. Amennyiben a törvény által megszabottakon kívül más forrásokból is finanszírozzák a pártot, 15 ezertől 50 ezer lejig terjedő bírságra számíthatnak (amennyiben a tett nem minősül bűncselekménynek), és 100 ezertől 200 ezer lejig terjedő bírság róható ki arra az alakulatra, amelyik a törvény által meghatározott határidőig nem használja fel pártszékház vásárlására az adományoként erre a célra kapott összegeket (amennyiben a tett nem minősül bűncselekménynek).

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselői nem értettek egyet a módosításokkal. Lucian Daniel Stanciu-Viziteu USR-s képviselő bejelentette, hogy alkotmányossági kifogást nyújt be a jogszabály ellen.

A szenátus előzőleg elfogadta a tervezetet, a képviselőház döntő fórum volt az ügyben. 

Legutóbb 2016-ban módosították a törvényt, akkor például úgy, hogy kampányok idején ne a politikai alakulat, hanem a jelölt kapja a támogatást. 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/23378
A román külügy szokatlanul higgadt hangnemben reagált, és a magyar-román kapcsolatok elmélyítése mellett foglalt állást.
Létezik, hogy a jelenlegi koalíció annyira felelőtlen legyen, hogy maga ellen fordítsa az ország lakosságának 80 százalékát?
Kolumbia egyik hátvédje a 3. percben kezezett, azonnal kiállították. Japán persze berúgta a 11-est.
Mindenki megkapja a magáét – a középkori kódexek stílusában. VIGYÁZAT: POLITIKAILAG NAGYON NEM KORREKT TARTALOM!
Rég várt változások védik ezentúl azokat, akiket otthon ütlegelnek.
Le akarják szoktatni és eltiltani a kiskorúakat a koffeinbombákról.
A tévészerelőből Bihar megye egyik legbefolyásosabb politikusává vált Kiss Sándor több korrupciós ügy kulcsfigurája volt.
A büsztöt abban a parkban állították fel a Szent László Napok szervezői, melyet maga Rhédey adományozott 200 évvel ezelőtt a városnak.
Gyarmatosította Tunézia térfelét a pályán, de csak a legvégén tudta megtörni az afrikai csapatot.
Kérdés: a Szuverén Fejlesztési és Beruházási Alap zseniális gazdasági megoldás, vagy zseniális korrupciós terv?
Csakhogy ők a belvárosban gyülekezhetnek, míg az LMBTQ-közösség – idén is – egy kevésbé szem előtt lévő helyszínen.
Az eset hétfő délután történt a Kerekdombon.
Anya, apa, gyerekek, kutya, macska, haverok, buli, zene, pihenés, eszem-iszom, szórakozás, lazulás – ez folyt a hétvégén a gyalui vár kertjében, Kolozsvár szomszédságában.
A szociáldemokraták levagdosnák az elnök szárnyait. Hovatovább nyíltan vállalt céljuk: a parlamentáris köztársaság. Na de, mi lesz Klaus Iohannisszal?