A CSM-nek sem tetszenek az igazságügyi törvénymódosítások

Hivatalosan is elutasította a három tervezett módosítást.
Hirdetés
A Legfelső Bírói Tanács (CSM) plénuma csütörtökön, november 9-én elutasító véleményt fogalmazott meg az igazságügyi törvényeket módosító javaslatokról, amelyeket a képviselőház küldött át a testületnek – áll a CSM mai közleményében
 
A CSM plénuma a bírák és ügyészek jogállására vonatkozó 2004/303-as, az igazságszolgáltatás megszervezését szabályozó 2004/304-es és a CSM-vel kapcsolatos 2004/317-es törvényt módosító tervezeteket vette górcső alá. Ezek különválasztanák az ügyészi és bírói részleget a CSM-ben, a DNA és DIICOT mellet létrehoznak még egy speciális ügyészséget, amely a bírák és ügyészek által elkövetett bűncselekményeket vizsgálná, az pedig egyelőre nem világos, hogy a bírók és ügyészek fegyelmi ügyeit vizsgáló Igazságügyi Felügyelet a CSM hatáskörében marad, vagy átkerül a kormányhoz.
 
A CSM közleménye megerősítette, hogy tizenegyen szavaztak a jogszabály-tervezet ellen, heten támogatták azt. Az indoklást közölni fogják a képviselőházzal, és a CSM hivatalos honlapján is nyilvánosságra hozzák – teszi hozzá a közlemény.
 

A főügyész szerint teljesen fölösleges még egy ügyészséget létrehozni

húsz ügyésszel azért, hogy évi 8-16 esetben nyomozzon. A bírák és ügyészek elenyésző számú bűncselekményt követnek el – jelentette ki Augustin Lazăr legfőbb ügyész csütörtökön, miután a CSM negatívan véleményezte a képviselőháztól kapott, az igazságügyi törvények módosítását célzó tervezeteket. 
 
A legfőbb ügyész leszögezte: ebben az évben mindössze nyolc bíró vagy ügyész ellen emeltek vádat, és az elmúlt években sem emelkedett számuk 16 fölé. „Ezért létrehozni egy húsz ügyészből álló igazgatóságot, ez nem realista elképzelés” – tette hozzá Augustin Lazăr. 

Hirdetés