SZNT: a katalánok a mi szabadságunkat is visszaadták

Izsák Balázs nyílt levelet írt Carles Puigdemont katalán elnöknek, amelyben megállapítja: Katalónia vezetői az ENSZ egyzségokmányának szellemében cselekedtek.
Hirdetés

Megdöbbenésének és értetlenségének adott hangot a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke a katalán vezetők ellen indított büntetőeljárás miatt. A Carles Puigdemont katalán elnöknek címzett nyílt levelében Izsák Balázs az ENSZ által kidolgozott Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányát idézte, és megállapította, hogy a katalán vezetők eszerint jártak el.

Izsák Balázs szerint a katalán vezetők annak a kötelezettségnek feleltek meg, amelyet az egyezségokmány bevezetője szerint minden embernek viselnie kell közössége iránt. Mint idézte, az egyezségokmány leszögezi:

„Minden népnek joga van az önrendelkezésre.

E jog értelmében a népek szabadon határozzák meg politikai rendszerüket, és szabadon biztosítják gazdasági, társadalmi és kulturális fejlődésüket.”

A dokumentum más idézett cikkei szerint céljai elérése érdekében minden nép szabadon rendelkezik a természeti kincseivel és erőforrásaival, és semmilyen körülmények között sem fosztható meg a létfenntartásához szükséges eszközeitől. Az egyezségokmányban részes államok azt is vállalták, hogy „előmozdítják a népek önrendelkezési jogának megvalósítását, s ezt a jogot az Egyesült Nemzetek Alapokmányának rendelkezéseivel összhangban tiszteletben tartják”.

Izsák Balázs váratlan fordulatnak tekintette, hogy Európa számos, önálló állammal nem rendelkező népe, nemzeti közössége vagy kisebbsége megpróbál elhatárolódni a katalán függetlenedési törekvésektől:

„Megfélemlített, túszként viselkedő közösségek vezetői igyekszenek megnyugtatni a felettük uralkodó, gyakran jogsértő többség hatalmi intézményeit, hogy saját törekvéseik nem azonosak a katalánokéval. Ezzel szemben egyetemes érdeke minden embernek, hogy az ENSZ-egyezmény előírásai érvényesüljenek, és a bevezetőben megfogalmazott erkölcsi parancsot kövesse, országától, saját közösségének helyzetétől függetlenül minden ember.”

Hirdetés

Az SZNT elnöke szerint a katalán nép határozottsága a székelyeket is bátorítja abban a békés, mozgalmi eszközökkel folytatott politikai harcban, amelynek a célja Románia alkotmányos keretének átalakítása annak érdekében, hogy Székelyföld népének kollektív akarata, belső önrendelkezése megfelelő regionális kereteket kapjon.

Albert Camus 1956-os röpiratát idézte, melyben a francia író

Európa közönyét is ostorozta és megköszönte azt a „királyi örökséget”,

amelyet a magyar nép ajándékozott Európának: „a szabadságot, amelyet ők nem nyertek el, de egyetlen nap alatt visszaadtak nekünk”.

Albert Camus példáját követve köszönte meg Carles Puigdemont elnöknek és minden katalánnak azt a szabadságot, amelyet a katalánok még nem nyertek el, de egyetlen nap alatt visszaadtak a székelyeknek.
 

Hirdetés