Van családorvosa? Ha igen, jól őrizze meg!

A hírek szerint hamarosan hiánycikk lesz.
Hirdetés

Ilyen még nem történt az Európai Unióban. Az Országos Családorvosi Szövetség (SNMF) sajtótájékoztatóján bejelentették: a következő öt év során eljutunk oda, hogy a román állampolgárok egynegyedének nem lesz családorvosa. E jelen pillanatban sem rózsás a helyzet: Románia körülbelül 650 helységében nincs családorvosi rendelő.

Az előrejelzések szerint öt éven belül csupán minden negyedik román állampolgárnak lesz családorvosa, amely az egészségügyi minisztérium országos programjainak leállásához vezet, és egyben azt is jelenti, hogy körülbelül ötmillió biztosított személy nem részesül első fokú egészségügyi ellátásban, mondta Rodica Tănăsescu, a SNMF elnöke. Már most nehézségekkel küzdenek, hiszen 650 romániai helységben egyszerűen nincs családorvosi rendelő.

A családorvosok megalapították a Szolidaritás az Egészségért nevű koalíciót, és kilenc, betegeket képviselő egyesülettel közösen felhívják a figyelmet az ágazatot sújtó gondokra. Néhány példa: alacsony bérek, bürokrácia, bizonyos receptek kiállításának ellehetetlenülése.

Az idézett gondok orvoslása érdekében a koalíció tagjai elsősorban azt követelik, hogy az Országos Egységes Egészségügyi alap költségvetésének legalább 10 százalékát fordítsák az első fokú egészségügyi ellátásra, a jelenlegi 5,8 százalék helyett.

A szakmai hatóságok figyelmének felkeltése érdekében több száz családorvos tüntetett az ország megyei egészségügyi pénztárai előtt. Az Országos Egészségügyi Pénztár illetékesei jelezték, hogy a családorvosok által jelzett gondok egy részét már „kezelik”.

Hirdetés

A családorvosok bejelentették: november 15-én általános tüntetést szerveznek a bukaresti Győzelem téren, ahova az egész országból várják a kollégákat.

Romániában jelen pillanatban 11.000 családorvos dolgozik, körülbelül 9.500 rendelőben.

Hirdetés