Nemzetközi elfogatóparancs Carles Puigdemont ellen

A spanyol ügyészség nem lacafacázik. A katalán kormány nyolc tagja máris előzetes letartóztatásban van. Ha pedig az ex-elnök nem megy hozzájuk, elmennének ők utána.
Hirdetés

A csütörtöki napon a feloszlatott katalán kormány kilenc tagját hallgatta ki a spanyol büntetőbíróság Madridban. Nyolc vádlott esetében az ügyészek börtönbüntetést, egy vádlott esetében óvadék ellenében történő szabadlábra helyezést kértek.

A bíróság már döntött is: a katalán kormány nyolc volt tagját előzetes letartóztatásba helyezték, mégpedig azzal az indoklással, hogy fennáll a szökés, a bűnismétlés és a bizonyítékok megsemmisítésének veszélye.

A kilencedik kormánytag, Santi Vila esetében a bíróság 50 000 euró óvadékot állapított meg, melynek ellenében szabadlábon védekezhet, mivel Vila még azelőtt kilépett a katalán kormányból, hogy múlt pénteken a katalán parlament megszavazta volna a Katalán Köztársaság függetlenségét kinyilvánító javaslatot. Ám tekintettel arra, hogy az összeget csütörtökön már nem lehetett kifizetni, Vilának szintén be kellett vonulnia a fogdába.

Igen ám, de Carles Puigdemont katalán ex-elnök és a kormány négy tagja hétfőn elhagyta az országot és Brüsszelbe távozott, ahol kijelentette: nem kér politikai menedékjogot, de visszatérni sem áll szándékában, ugyanis attól tart, hogy ügyét nem fogják az igazságos bánásmód és a tisztességes törvényi eljárás jegyében tárgyalni.

Hirdetés

Ezért a spanyol ügyészek nemzetközi elfogatóparancs kibocsátását kérték a volt elnök és kíséretében levő négy ex-miniszter ellen.

Amennyiben a spanyol bíróság hozzáfér a katalán ex-elnökhöz, ügyét letárgyalják és ítélet is születik, a vádak (lázadás, zendülés, hűtlen kezelés) alapján Puigdemont akár 30 év börtönnel is sújtható.

Hirdetés