Kibuktak az orvosok és a betegek is

Minden megyei egészségbiztosító pénztár előtt tüntettek.
Hirdetés
Országszerte tüntettek a családorvosok és a páciensek az egészségügyi rendszer jelenlegi helyzete miatt. A családorvosok a rendszer alulfinanszírozottsága miatt elégedetlenek, valamint amiatt, hogy nem tudják optimális körülmények között gyakorolni szakmájukat.
 
A Háziorvosok Országos Társaságának (SNMF) alelnöke, Sandra Alexiu elmondta, az országban minden egészségbiztosítási pénztár és prefektúra előtt tüntettek. A tiltakozók beadványt nyújtottak be, amelyben részletezik követeléseiket, amelyek teljesítése jobbá tenné az alapszintű orvosi ellátást.
 

Az orvosok adminisztrátorok, a betegek labdák

A családorvosok elégedetlenek az egészségügyi rendszerben tapasztalt egyenlőtlen költségvetés-elosztással, a rendszerben tapasztalható bürokráciával, valamint azt követelik, hogy ismerjék el a családorvosok fontosságát az egészségügyi rendszerben és az orvosok, páciensek alkotmányos jogait.
 
A családorvosok nehezményezik azt is, hogy gyakorlatilag az egészségbiztosító pénztár adminisztrátorai lettek, a beteg pedig „labda” a rendszerben, akit egyik orvostól a másik orvosig küldözgetnek különböző papírokkal, ez pedig súlyosan befolyásolja a családorvos – páciens közötti kapcsolatot.
 

A lakosság öregszik, a családorvosok kivándorolnak

A SNMF felmérése alapján 2030-ig háromból két állampolgár családorvosi ellátás nélkül maradhat, ugyanis az ország lakossága öregszik, ezzel együtt pedig nő a megbetegedések aránya is, amelyek gazdasági és társadalmi szempontból megterhelik az országot.
 
A családorvosok arra is felhívják a figyelmet, hogy nagyon sok családorvos hagyja el az egészségügyi rendszert nyugdíjazás, kivándorlás vagy egyéb okok miatt, ez pedig a rendszer összeomlásához vezethet, ha nem oldják meg a hatóságok ezt a problémát.

Hirdetés