Romániában igen sok az elhízott ember

Az egyik legfontosabb kérdés, hogyan lehetne megelőzni a gyermekelhízást.
Hirdetés

Az ország lakosságának legalább egynegyede elhízott – mondta az Agerpres szerint szerdán egy marosvásárhelyi szakkonferencián a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem dékánhelyettese, Monica Tarcea docens.

„Románia lakosságának egynegyede elhízott. Ez a hivatalos adat, a valóságban azonban ez az arány sokkal nagyobb, mert az érintettek közül sokan nem fordulnak orvoshoz, nem diagnosztizálják a betegségüket, nem veszik nyilvántartásba őket. A számok aggodalomra adnak okot” – mondta a szakember.

A MOGYE dékánhelyettese szerint az elhízás a fiatal korosztály és a gyerekek körében is egyre gyakrabban előforduló betegség.

„A gyermekelhízás igen aktuális téma, és bár sok szó esik róla, ezt a problémát nem sikerül maradéktalanul megoldani, mivel számos, az elhízást elősegítő faktor vesz körül bennünket, és nem minden esetben jut pénz az elhízás megelőzését célzó programokra. Ez a betegség egyre elterjedtebb a gyermekek, a fiatal korosztály és a felnőttek körében is. Feltétlenül tenni kell ez ellen valamit” – fogalmazott a szakember.

Marosvásárhelyen két dietetikuskonferencia zajlik a napokban, hazai és külföldi szakemberek részvételével. A rendezvény egyik központi témája a gyermekelhízás, valamint ennek megelőzése és kezelése.

Hirdetés