Bővítené a határon túli magyarok szavazati jogát a Momentum

Nemcsak pártlistákra, hanem egyéni jelöltekre is voksolhatnának azok a magyar állampolgárok, akik Magyarország területén kívül élnek.
Hirdetés

A lehető legtöbb magyart bevonná a Momentum Mozgalom a magyarországi politikai döntésekbe, ezért a külhoni magyarok számára külön választókörzeteket hozna létre – írja a 24.hu.

A portál szerint a Momentum ezzel reagált Gyurcsány Ferenc javaslatára, miszerint fosszák meg szavazati joguktól azokat, akik soha nem éltek Magyarországon, így nem viselik szavazatuk következményeit. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok csoportjába pedig beletartoznak a kettős állampolgárságú határon túli magyarok is.

A Momentum közleménye szerint Gyurcsány lépése „nem szól másról, mint a politikai haszonról – és közben magyart fordít magyar ellen”. Fekete-Győr András pártjának választási programja szerint a külhoni magyarok számára külön választókörzeteket hoznának létre, a kivándorolt magyaroknak biztosítanák a levélben szavazás lehetőségét, és nemzetpolitikáért felelős tárca nélküli minisztert neveznének ki.

Hirdetés